Hlavní obsah

Na Febiofest přijede slavná Hitchcockova herečka Kim Novaková

Pozvání na Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest, jehož 22. ročník se uskuteční od 19. do 27. března v multikině Cinestar Anděl, přijala americká herečka Kim Novaková, známá nejen ze slavného Hitchcockova thrilleru Vertigo, oznámila mluvčí přehlídky Martina Chvojka Reková.

Foto: Profimedia.cz

Kim Novaková v padesátých letech

Článek

„Febiofest každoročně nabízí nejlepší filmy z prestižních festivalů, oceněné snímky z Berlína, Cannes, Benátek, Toronta, San Sebastianu a dalších přehlídek včetně několika titulů nominovaných na Oscara. Nadcházející ročník nabídne program rozdělený do 14 sekcí a řadu novinek, které budou organizátoři průběžně odhalovat,” uvedla mluvčí.

Připomněla, že v minulosti Febiofest hostil například Geraldinu Chaplinovou, Claudii Cardinalovou či režisérské hvězdy Richarda Lestera, Alana Parkera, Wima Wenderse, Romana Polanského a desítky dalších slavných herců a filmařů. Pro Kim Novakovou bude Febiofest první oficiální návštěvou České republiky. Hrála ve filmech patřících ke klenotům Hollywoodu po boku Jamese Stewarta, Franka Sinatry, Kirka Douglase, Williama Holdena nebo Jacka Lemmona.

„Jsme šťastní, že budeme moci v Praze přivítat legendu stříbrného plátna, americkou herečku s českými kořeny Kim Novakovou, která reprezentuje zlatou éru Hollywoodu. Hrála v mnoha snímcích, jež se zapsaly do dějin kinematografie v době, kdy film ještě nepřipomínal počítačové hry nebo komiksy, ale obsahoval tajemství a zkoumal zákoutí lidských duší,” komentovala to programová ředitelka Hana Cielová. Některé z nich jako právě Vertigo, Piknik nebo Uprostřed noci festival uvede v rámci retrospektivy Pocta Kim Novakové.

Ikoně je 82 let

Herečka narozená v Chicagu do rodiny českého původu oslaví měsíc před návštěvou Prahy dvaaosmdesátiny. Na slavnostním ceremoniálu převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii. V českých kinech se Novaková naposledy objevila začátkem 90. let ve filmu Mikea Figgise Sen lásky. Čtyři roky poté byla vyhlášena časopisem Empire Magazin jako jedna ze stovky nejkrásnějších hereček filmové historie.

Febiofest také představil první filmy z programu, které budou uvedeny v distribučních předpremiérách. Bude mezi nimi snímek režiséra a scenáristy Mika Leigha s názvem Mr. Turner o životě britského malíře Josepha Mallorda Williama Turnera s Timothy Spallem v hlavní roli, který byl za svůj výkon oceněn v Cannes. Režisér Leigh převzal na Febiofestu v roce 2009 Kristiána za přínos světové kinematografii. Uvedeno bude i drama Hon na lišku režiséra Bennetta Millera.

Festival přijímá přihlášky pro účast v hlavní porotě, která je otevřena komukoliv od 15 let. Divácká 33členná porota udělí Grand Prix pro nejlepší film sekce Nová Evropa. Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci vidět od 30. března do 17. dubna ve 14 českých městech. Více informací naleznou na adrese www.febiofest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám