Hlavní obsah

Režisér Oliver Stone viní z ukrajinské krize USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký oscarový režisér Oliver Stone obvinil Spojené státy z podněcování ukrajinské krize. Za sesazením ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nebo střelbou do protestujících v Kyjevě z počátku letošního roku je prý americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oliver Stone

Článek

Podle Stonea, jenž právě natáčí dokumentární film o nedávných událostech na Ukrajině a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, byly za střelbou z 20. února v Kyjevě s desítkami mrtvých a zraněných „zahraniční prvky” a incident „nese stopy CIA”.

Filmař na Facebooku napsal, že CIA přispěla k sesazení Janukovyče, s nímž nedávno pro svůj dokument v Moskvě pořídil rozhovor. „(Janukovyč) byl legitimním prezidentem Ukrajiny, až najednou 22. února tohoto roku nebyl,” napsal Stone, podle něhož „dobře vyzbrojení neonacističtí radikálové přinutili Janukovyče k útěku ze země opakovanými pokusy o zavraždění”.

Stone se domnívá, že CIA přispěla také k únorovým násilnostem. „Zdá se být jasné, že takzvaní 'střelci', kteří zabili 14 policistů, zranili na 85 a zabili 45 protestujících civilistů, byli vnější provokatéři třetích stran,” poznamenal Stone.

„Mnoho svědků včetně Janukovyče a policistů se domnívá, že tyto zahraniční prvky přivedly prozápadní skupiny a nesou stopy CIA,” pokračuje Stone.

Češi, proč jste v NATO?

Režisér filmů jako Četa, Wall Street, JFK nebo Divoši v roce 2013 šokoval české filmaře a novináře, když přijel na festival do Karlových varů a zkritizoval téměř vše, co kdy USA udělaly. Navíc Čechy překvapil dotazem, proč jsou v NATO, a dodal, že potřebujeme silné Rusko.

USA podle něj od roku 1945 prožívají paranoiu. „To, co dělala Pravda a Izvestije v SSSR, se nedá srovnat s tím, co se děje v USA. Nemáme vůbec pochybnosti, nezpochybňujeme atomové bomby. Po roce 1989 jsme se rychle stali jedinou velmocí a stal se z nás globální bezpečnostní stát.”

„Každá země má strach z USA a tak by to být nemělo. V padesátých letech by se to nestalo, SSSR byl ochoten se USA postavit,” rozčílil se při projevu o kauze bývalého zaměstnance CIA Snowdena.

Reklama

Výběr článků

Načítám