Hlavní obsah

Obraz Harlekýn a kolombína Václava Špály prodán za rekordních 5,1 miliónu

– Praha

Obraz Václava Špály Harlekýn a kolombína vyvolávaný za 3,5 miliónu korun se na nedělní aukci v pražském Mánesu prodal za 5,1 miliónu korun. Stal se tak nejdráže prodaným Špálovým dílem v tuzemské aukci, rekord dosud držel obraz Peřeje na Orlici z roku 1928, který se před čtyřmi lety prodal za 4,5 miliónu korun. Na sobotní aukci Dorothea byl největší zájem o vzácnou tapisérii a obraz významného chorvatského malíře Vlaho Bukovace.

Václav Špála: Harlekýn a kolombína - výřez

Článek

Nejdražším obrazem nedělní aukce se stalo monumentální panó, tedy panel s dekorativním obrazem, Alfonse Muchy pro pavilon Bosny a Hercegoviny na Světové výstavě v Paříži 1900. Nový majitel ho získal za vyvolávací cenu osm miliónů korun. Vydražitelé musejí zaplatit k ceně dosažené na sále ještě dvacetiprocentní aukční provizi.

Špálův obraz pocházel ze sbírky spisovatele Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové a léta visel ve vile na pražských Vinohradech v místnosti pátečníků, kde se od poloviny 20. let scházely přední kulturní a politické osobnosti předválečného Československa. Posudek historika umění Jaromíra Zeminy upozorňuje na nezvyklou tematiku díla inspirovanou italskou commedií dell' arte a jejími hlavními postavami. Přiklání se i k možné Špálově inspiraci dílem Paula Cézanna z roku 1888 Mardi gras - Masopustní úterý.

Špála dlouhodobě patří mezi nejprodávanější autory českých aukcí. Jen letos dražbami prošlo 20 jeho obrazů a 12 prací na papíře. Od roku 2009 se podle serveru Artplus za více než milión korun vydražilo 64 Špálových obrazů, což je víc než u kteréhokoliv jiného autora.

Čapek za milión, Schikaneder za tři

Mimořádný souboj vyvolala dražba pastelu Josefa Čapka Děti mezi stromy (1934-1935), jehož cena vyletěla z 280 000 na milión korun. Plátno Jakuba Schikanedera Zahradní zákoutí se psem (1910-1915) změnilo majitele za vyvolávací cenu 3,2 miliónu korun. S velkým zájmem se setkala dražba akvarelu Františka Kupky Příběh o pestících a tyčinkách (1919). Ze 400 000 se jeho cena zvedla na 1,55 miliónu korun.

V nedělní aukci síní Adolf Loos Apartment and Gallery (ALAG) a European Arts Investments bylo nabídnuto na 130 položek. Sběratelé utratili za výtvarná díla více než 65 miliónů korun. Aukce byla zajímavá nejen sběratelskou příležitostí, ale také tím, že se při ní lidé mohli přijít podívat do opravené budovy Mánesa. Po otevření letos v květnu se v ní zatím konala jen jedna výstava. Společnost Adolf Loos Apartment and Gallery bude v Mánesu působit.

Přes 600 uměleckých předmětů a starožitností nabídla už v sobotu aukce společnosti Dorotheum v pražském hotelu Marriott. Nejvýše ceněným dílem se stala bruselská tapisérie s mytologickým motivem, která se prodala za 1,32 miliónu Kč včetně aukční přirážky. Její dražba začala na 300 000 Kč. Úspěch měl i olej chorvatského malíře Bukovace Zahalená z roku 1916, který se prodal za 780 000 Kč včetně aukční přirážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám