Hlavní obsah

Deset odstínů svobody fotografa Jana Ságla

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Jan Ságl si s kurátorkou Lenkou Bučkovou dali za cíl vyjádřit duchovní pocit svobody obrazem. V pražské Leica Gallery probíhá výstava Deset stran jedné mince, která trvá do 18. ledna. Je pojata jako pouť kolem deseti vizuálních milníků. Tedy lépe řečeno deseti pohledů na člověka a jeho subjektivní pocit nezávislosti na okolním makrokosmu i sobě samém.

Foto: katalog výstavy

Svoboda má v podání fotografa Jana Ságla mnoho podob (Silvestr, 1989).

Článek

„Společně s Janem Ságlem jsme chtěli k výročí listopadu udělat expozici, která se bude zabývat fenoménem svobody. Ale protože je to téma zprofanované, bylo naším cílem ukázat svobodu prostřednictvím různých aspektů,“ uvedla ke koncepci kurátorka.

Foto: Právo - Jan Šída

Kurátorka Lenka Bučková představuje výstavu.

Témata Ságlových fotografií oscilují mezi totální ztrátou víry v lidskou svobodu, která je vyjádřena cyklem z roku 1972 Domovní prohlídka, a druhým extrémem, který představují momentky lidí opilých volností z listopadu 1989.

„Vždy mě zajímalo to, co se dělo ve společnosti dole. To pro mě bylo vždy nejvíce interesantní. Je však s podivem, kam se ta energie lidí, kteří tehdy byli v ulicích, nenávratně poděla,“ rozjímal nad svým dílem Ságl.

Foto: Právo - Jan Šída

Fotograf Jan Ságl se zabývá ve své fotografické tvorbě hlavně svobodou.

Ačkoli z jeho prací čiší touha zhmotnit nehmotný a subjektivní pocit, nesmíme zapomenout ani na stránku výtvarnou. Smysl autora pro kompozici obrazu, vyváženost barev či zachycení té pravé chvíle je neopakovatelný.

Nejlépe je to vidět na sérii snímků Cesta z Maillolova muzea, která je pojatá jako kolorovaná mozaika dojmů. Zachycuje vedle sebe opálená nahá lýtka dívek, červené a žluté kajaky plující na temné vodě i modré hrozny v zeleném listoví. Možná tohle je ta nejlepší definice lidské svobody.

„Byla bych ráda, kdyby si na této výstavě mohl každý návštěvník najít své vlastní vyjádření pojmu svobody a případně se i ztotožnit s jedním ze zobrazených témat,“ uvedla kurátorka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám