Hlavní obsah

Helen Fieldingová: Lidé se ve své podstatě nemění

Právo, František Cinger

Helen Fieldingová je považovaná za představitelku nové generace anglických spisovatelek. Dokázala zaujmout příběhy sympatické, i když maličko bláznivé „single“ Bridget Jonesové. Prahu navštívila při uvedení českého překladu třetí části série nazvané Bridget Jonesová: Láskou šílená.

Foto: Alisa Conan

Duchovní matka Bridget Jonesové Helen Fieldingová.

Článek

Mezi lidmi, jimž na závěr děkujete, je i představitel filmového Marka Darcyho Colin Firth. V čem vám při psaní pomohl?

Dobře se známe, často jsme si telefonovali a on mi nabídl řadu příběhů, které jsem v knize použila. Bylo to množství osobitých veselých historek a jsem mu za ně vděčná, i když si dnes už nevzpomínám, které konkrétně to byly.

Sama si píšu deník, ve kterém si poznamenávám legrační historky.

Vy jste ale v knize jeho postavu nechala zemřít, a tak vlastně ztratila možnost využít ho jako herce pro zamýšlené filmové zpracování.

Ano, samozřejmě. Jde však o fikci, ne o realitu. Colin Firth žije a dobře se mu daří. Jenomže literární příběh si žádá své. Jeho románovému skonu jsme se oba zasmáli.

Jde o třetí díl série. Jak dlouho jste se rozmýšlela, že se pustíte do pokračování?

Bylo to spontánní. Najednou jsem si sedla a dala se do psaní. Každý román se rozvíjí od příběhu. Já volila několik motivů a u jednoho jsem si říkala, že v tom mohu pokračovat. Šlo to z mého nitra, ze srdce. Nemyslela jsem na to, abych se někomu zalíbila. To ne. To by nebylo vyjádření toho pravého, co jsem v sobě měla. Sama si píšu deník, ve kterém si poznamenávám legrační historky, s nimiž se setkávám. Jsou to minipříběhy, které potom využívám.

Markovým protikladem i protivníkem byl Daniel Cleaver, ve filmu ztvárněný Hughem Grantem. Jak jste vnímala jeho proměnu?

Vám přijde, že se změnil? Je akorát starší, jako ostatně i Bridget, která už není single, ale matka, žena usilující i o prosazení se jako scenáristka. Mně spíš připadá, že zůstal stejný. Lidé se ve své podstatě nemění. A na vás je, zda se s tím smíříte, nebo ne.

První kniha o ztřeštěném single životě se stala fenoménem devadesátých let. Bylo pro vás složité s Bridget postoupit v čase a popisovat život matky?

Ne. Píšu o tom, co znám. Bridget se vlastně ani moc nezměnila, jen má víc povinností. Chová se tak, jak to odpovídá dané situaci.

Je její posedlost posíláním SMS v tomto románu odrazem vašeho vlastního vztahu k novým médiím?

Jsem na Twitteru a vítám, že se mohu mailem i formou SMS rychle vyjadřovat k lidem, jimž chci něco sdělit. Jako by tím byl člověk v tu chvíli posedlý, a když to udělá, někdy si uvědomí, že by bylo lepší, kdyby se tak nestalo. Kdyby nic neposlal. SMS mám ale ráda. Když jsem psala nějaký malý sloupek, tak to bylo podobné. Jde vlastně o takovou zhuštěnou informaci, jako v případě SMS.

Bude Bridget Jonesová žít i v dalších dílech?

Přála bych si to.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám