Hlavní obsah

RECENZE: Jazz zase trochu jinak a opět zajímavě

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu večer hostil zámek ve východočeském Lanškrouně čtrnáctý ročník festivalu Jazz a Little Otherwise, zaměřeného na nové tváře, ale i na nové cesty a přístupy k jazzové hudbě na naší scéně.

Foto: ČTK

Zámek v Lanškrouně hostil jazzový festival.

Článek

Před vyprodaným sálem se postupně vystřídaly čtyři rozličné formace, které pro přehlídku vybral její dramaturg, skladatel a klávesista Ilja Michalec.

Večer otevřela se svým Projectem mladá nadaná zpěvačka Marta Kloučková. Její anglicky zpívaná hudba je pestrá, harmonicky bohatá a spíše komorní. Obdařená příjemným sametovým hlasem poté při přídavku předvedla technická kouzla, jaká umožňuje živé nazpívávání vokálních smyček přímo na jevišti.

Poté přivedl na scénu svou formaci One Brain dramaturg festivalu Ilja Michalec a nabídl přítomným porci poctivého melodického jazzpopu. Kapela v čele se sedmnáctiletou zpěvačkou Denisou Kupsovou představila svou úplně čerstvou desku Piece of Love.

O patřičný rozruch se poté postarala instrumentálně virtuózní formace Cimpr Campr. Už nástrojová kombinace banjo, baskytara, bicí, respektive kajon není úplně obvyklá, stejně tak jako vtipná muzika na pomezí country, jazzu, folku a bigbítu. Cimpr Campr si vynutili skandovaný potlesk svéráznou směsí melodií kapely ABBA, při níž si manželky jazzmanů v publiku dojatě prozpěvovaly, a do přídavku se dokonce vešla i řízná Highway to Hell od AC/DC.

Vrcholem večera bylo vystoupení mezinárodně respektovaného kytaristy Libora Šmoldase s kanadským kontrabasistou Duncanem Hopkinsem a bubeníkem Tomášem Hobzekem.

Jazz a Little Otherwise
Zámek Lanškroun, 18. října

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám