Hlavní obsah

RECENZE: Joan Baezová v Lucerně zazpívala Kryla

Právo, Štěpán Kučera

Bob Dylan, Leonard Cohen, Donovan i Karel Kryl. To jsou někteří z písničkářů, jejichž skladby zazněly v podání Joan Baezové na jejím předvčerejším koncertu v pražské Lucerně. Bylo vyprodáno, takže pořadatelé museli na poslední chvíli uvolnit ještě sto lístků k stání.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Joan Baezová v Lucerně diváky nadchla.

Článek

Zpěvačku doprovázel multiinstrumentalista Dirk Powell, který s ní koncertuje už šest let, a na perkuse hrál její syn Gabriel Harris. Všichni včetně doprovodné zpěvačky Grace Stumbergové rezonovali nejenom hudebně, ale i lidsky. Celé vystoupení působilo, jako by se na pódiu konala uvolněná rodinná sešlost spíš než show světové hudební legendy.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Joan Baezová se do České republiky ráda vrací.

Průběh večera v zásadě odpovídal ostatním koncertům současného turné. Na úvod zazněla meditativní píseň Steva Earla God is God ze zpěvaččina zatím posledního alba Day After Tomorrow (2008), následovaná dylanovkou Farewell, Angelina. Komorní, ztišené písně občas vystřídal třeba tradicionál Lily of the West ve skočné úpravě nebo „hillbilly“ odrhovačka Give Me Cornbread, kterou Gabriel Harris proměnil v divokou bubenickou dílnu.

Joan Baezová, dcera mexického emigranta, nezapomíná ani na svoje hispánské kořeny a zahrála i dvě písně ve španělštině – první, nikaragujskou Mi Venganza Personal, hraje od letošní návštěvy Latinské Ameriky a věnuje ji bojovníkům proti jihoamerickým diktaturám. Druhá, Gracias a la Vida ze stejnojmenného alba z roku 1974, patří k jejím největším evergreenům.

V závěru koncertu nemohl chybět zpěvaččin autorský hit Diamonds and Rust, bohužel jediná vlastní píseň, kterou Joan Baezová na svých současných koncertech hraje.

Překvapením i vrcholem večera bylo, když zahrála Krylovu píseň Bratříčku, zavírej vrátka. Zazpívala ji kouzelně nemotornou češtinou, ale tíseň a naléhavost té skladby vystihla naprosto neomylně.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Joan Baezová zazpívala i písničku od Karla Kryla.

„Joan Baez se často při zahraničním turné naučí alespoň jednu píseň země, kde vstupuje,“ vypráví Jan Noháč, kterého se zpěvačkou pojí několikaleté přátelství. „Psala mi asi před týdnem, že by v Lucerně ráda zahrála nějaký český protestsong. Protože její velké téma je občanský aktivismus a lidská práva, přála si píseň z doby komunistického útlaku. Napadlo mě právě Bratříčku, zavírej vrátka, tak jsem Joan přeložil text – když si ho přečetla, odepsala, že tohle je přesně to, co hledá.

Nejenom proto si publikum v Lucerně vynutilo tři přídavky a odměnilo první dámu světového folku potleskem vestoje.

Joan Baezová
Lucerna, Praha, 16. října

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám