Hlavní obsah

V Torontu vyhrál norský film

Právo, (ČTK)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životopisný historický thriller The Imitation Game v režii norského tvůrce Mortena Tylduma s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightleyovou v hlavních rolích se v neděli stal vítězem 39. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Torontu.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu The Imitation Game

Článek

O vítězi tradičně rozhodli svým hlasováním diváci.

Vítězný film si zvolil za téma život geniálního britského matematika a kryptografa Alana Turinga, jehož si za druhé světové války najala britská armáda k prolomení tajných nacistických kódů včetně pověstné šifry Enigmy.

Foto: ČTK

Norský režisér Morten Tyldum.

Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen snímek jihoafrického režiséra Hajooje Kuky Beats of the Antonov zachycující život súdánských zemědělců a jejich boj za zachování kulturního dědictví a etnické identity.

Torontský festival sice není soutěžní přehlídkou, ale je nejdůležitějším festivalem v Severní Americe a v posledních letech barometrem oscarových nadějí uváděných filmů. Letos se přihlásilo 400 celovečerních i krátkometrážních filmů z více než 70 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám