Hlavní obsah

V Praze v listopadu vystoupí kapela Einstürzende Neubauten

Po čtyřech letech se do Prahy 15. listopadu vrátí němečtí průkopníci industriálního rocku Einstürzende Neubauten. V rámci evropského turné v Retro Music Hall představí novou desku Lament, která vyjde v druhé polovině října, informoval ředitel Prague Music Performance Jan Bartoš.

Článek

Skupina Einstürzende Neubauten (Hroutící se novostavby) vznikla koncem roku 1979 v tehdejším Západním Berlíně. Do povědomí posluchačů se dostala v první polovině 80. let společnými koncerty s Nickem Cavem. Einstürzende Neubauten poprvé navštívili tehdejší Československo už v září roku 1987, kdy měli vystoupit v plzeňském amfiteátru Lochotín. Koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna.

Úspěšnější pokus o vystoupení vidělo pražské Výstaviště v červnu 1991. Od té doby v nepravidelných cyklech zahrnují Einstürzende Neubauten Prahu do svých koncertních turné. Naposledy zde vystoupili 11. a 12. listopadu 2010 ve vyprodané Arše na koncertě v rámci oslav 30 let od svého založení. Debut Kollaps kapele vyšel v roce 1981; nejznámější alba Halber Mensch a Haus der Lüge skupina vydala ve druhé polovině 80. let.

Formace, která „nikoho nenásleduje a málokomu se podobá”, několikrát obměnila své personální složení. Od počátků ale „hlavním architektem” seskupení zůstává berlínský rodák Blixa Bargeld (vlastním jménem Christian Emmerich), zpěvák s hypnotickým hlasem a do března 2003 také nepřeslechnutelný „hlukový” kytarista The Bad Seeds.

Pořádající institut Prague Music Performance vychází ze spojení vzdělávací instituce a festivalu. Pořádá koncerty, workshopy, interpretační soutěže, semináře a filmové projekce. Zaměřuje se na klasickou, jazzovou, alternativní a rockovou hudbu. V červenci byl hostem institutu klavírista a dirigent Támas Vásáry se svým Světovým mládežnickým orchestrem Zoltána Kodályho, 30. října se v Lucerna Music Baru představí zakladatel Sonic Youth Thurston Moore se svojí novou kapelou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám