Hlavní obsah

Zemřela básnířka Bohumila Grögerová

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ve věku 93 let zemřela česká básnířka Bohumila Grögerová. Populární autorka poezie, publicistka a překladatelka výrazně vstoupila na literární scénu v padesátých letech, kdy spolupracovala s Josefem Hiršalem.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohumila Grögerová na fotografii z roku 2009

Článek

V dubnu 2009 se při udílení knižních cen Magnesia Litera v pražském Stavovském divadle stala její sbírka Rukopis knihou roku a současně celkovým vítězem ročníku. Grögerová ji přitom dopisovala téměř nevidomá.

Narodila se 7. srpna 1921 v Praze. Po maturitě a odborné nástavbě pracovala jako sekretářka a později jako dokumentaristka v nakladatelství Naše vojsko. Z politických důvodů ale musela z místa odejít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Působila pak jako redaktorka Ústředí vědeckých, technických a ekonomických informací. Přispívala do Plamene, Literárních novin, Tváře, Sešitů a dalších.

Její tvorba je spojena s experimentální poezií. Kromě básnických sbírek napsala i prózu a knihy pro děti.

Výběr z díla Bohumily Grögerové:

1962 - O podivné záhadě na poštovním úřadě (s J. Hiršalem)

1968 - JOB-BOJ (s J. Hiršalem)

1996 - Meandry

1998 - Branka z pantů

2004 - Čas mezi tehdy a teď

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám