Hlavní obsah

České a slovenské filmy v Austrálii

Právo, (míš)

Režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři zahájil ve čtvrtek v Melbourne 2. ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii. Do 29. srpna v Melbourne a poté od 2. do 7. září v Sydney nabídne divákům více než čtyřicet celovečerních hraných, dokumentárních a krátkých filmů z české a slovenské produkce.

Foto: Falcon

Z filmu Pojedeme k moři

Článek

V nabídce je například Hořící keř Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi a událostech, které následovaly po jeho sebeupálení, Rozkoš Jitky Rudolfové o různých formách lidské posedlosti nebo psychologické drama Líbánky Jana Hřebejka.

Důležitou část programu tvoří restaurované poklady české a slovenské kinematografie z šedesátých let 20. století: Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela, Vtáčkovia, siroty a blázni Juraje Jakubiska nebo Kým sa skončí táto noc Petra Solana.

Dokumentární tvorbu zastupují do značné míry filmy, zabývající se dobou normalizace, jako například Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, který zkoumá šokující zákulisí nejrozporuplnějšího soudního případu v dějinách československé justice.

Speciální retrospektiva je věnována filmům Jana Švankmajera, uspořádaná k jeho 80. narozeninám. Program mapuje jeho krátkometrážní animovanou tvorbou hranou a kombinovanou celovečerními filmy: Něco z Alenky, Spiklenci slasti, Lekce Faust nebo Otesánek.

Filmy doplní výstava Švankmajerových výtvarných děl nazvaná Dialog mezi filmem a výtvarným uměním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám