Hlavní obsah

Dvěma novinkami začal 11. ročník festivalu Letní Letná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do druhé desítky vstoupil v neděli večer v Praze mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Úvodní večer 11. ročníku, který do 2. září uvede přes 120 představení, nabídl dvě novinky.

Foto: ČTK

Soubor La Compagnie du Poivre Rose s Ivou Bittovou (vlevo) na generální zkoušce 16. srpna v Praze.

Článek

První nazvaná Matamore vznikla ve spolupráci seskupení Cirque Trottola s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu Petit Théâtre Baraque. Vzápětí měl světovou premiéru společný projekt zpěvačky a houslistky Ivy Bittové a kanadsko-francouzsko-belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose. Na tomto projektu se Letní Letná produkčně podílela.

Už první vystoupení přesvědčilo publikum, že klauni a akrobaté žonglující a létající vysoko ve vzduchu snad popírají zákony gravitace. Takřka na dosah diváků předvedli v kruhové aréně podívanou veselou i smutnou, drsnou i dojemnou, ale především hluboce lidskou.

Projekt s Ivou Bittovou nadchl diváky, kteří tleskali vestoje. Zahraniční artisté ji oslovili ke spolupráci, aby jejich výkony doprovodila svými hudebními improvizacemi. Pět akrobatů při nich vystupovalo na provaze, tyči, hrazdě, na rukou i na podlaze. Rekvizitami jim byly lopaty, kbelíky, vědra i vysoké podpatky a vesty. Námětem bylo zkoumání rolí žen a mužů v současném světě. „Baví mě to. Jsem ráda, když mám kolem sebe tvůrčí lidi," řekla Bittová, pro niž je improvizace základem komunikace mezi lidmi.

„Zatímco na první ročník přišlo na 6000 lidí, loni jich program přilákal pětkrát tolik. Letos nabízíme čtyři velká představení denně – přibylo nám jedno šapitó – a další produkce v menších scénách a stanech," řekl ředitel festivalu Jiří Turek. Podle něho tvoří příjmy z prodeje vstupenek 80 procent rozpočtu. I proto cena u některých vystoupala až na 580 korun.

Letní Letná tradičně věnuje pozornost dětem. Najde se tu spousta představení určených pro celou rodinu, ale pořádají se i cirkusové dílny, kde si mohou děti zkusit žonglování či chůzi po laně.

Foto: ČTK

Generální zkouška představení Loser(s), k němuž akrobatické duo DaeMen přizvalo další performery z řad tanečníků a akrobatů.

Od běžného cirkusu se ten „nový" odlišuje tím, že strhující akrobatické kousky doplňuje o příběh, estetiku, poetiku a emoce, tedy podívanou a zážitky až divadelní. Přitom řada v Praze vystupujících umělců nepopírá své zkušenosti s klasickým cirkusem.

Diváci to mohou posoudit až do začátku září. Už v pondělí bude mít premiéru další projekt francouzského souboru Cirque Inextremiste, založený na akrobacii na konstrukcích z prken, železa a propanbutanových lahví.

Novinku představí vítězové televizní soutěže Česko Slovensko má talent, akrobatické duo DaeMen, k níž oslovili další akrobaty a tanečníky. Poprvé bude uvedeno audiovizuální představení Pantokine souboru Cirque Garuda spojující akrobacii, experimentální žonglování a tanec s interaktivní projekcí a videomappingem. Cirk La Putyka v Praze představí inscenaci Dolls. Uskuteční se řada open air představení přístupných zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám