Hlavní obsah

Hronov bude opět hostit amatérské divadelníky

Právo, Rdmila Hrdinová

Nejstarší divadelní přehlídka v Evropě a zřejmě i ve světě – Jiráskův Hronov - předvede od 2. do 9. srpna to nejlepší z amatérského divadla.

Foto: Ivo Mičkal

Centrem hronovského festivalového dění je Jiráskovo divadlo.

Článek

Letošní 84. ročník festivalu nabídne divákům přes čtyřicet inscenací ve více než sto představeních činoherního, experimentálního, studentského, loutkového, hudebního divadla i divadla poezie. Poklidné Jiráskovo rodiště se chystá na příjezd tisícovky umělců a dalších zhruba devíti set návštěvníků.

Kromě tuzemských souborů, jež byly nominovány z řady přehlídek, se představí i dánský Teater Arrièregarden s inscenací Everything has been said, they say. A současnou slovenskou tvorbu bude reprezentovat Divadlo DISK Trnava s inscenací Solitudo.

Kromě festivalových představení budou mít divadelníci možnost vzdělat se v patnácti odborných seminářích a dílnách, do nichž je přihlášeno přes tři sta zájemců. Denně se bude i diskutovat v tzv. problémovém klubu pod vedením Aleny Zemančíkové, Martiny Schlegelové, Aleše Bergmana, Petra Christova a Jana Šotkovského. Lektory vzdělávací části jsou přední divadelní odborníci, praktici i teoretici. Seminář zaměřený na metodu Jacques Lecoq povede Vendula Burger, seminář s názvem Kurz praktické režie Milan Schejbal, seminář Improvizačních dovedností Jana Machalíková, Hudební seminář Jan Matásek. Nejrychleji zaplněnými dílnami byly seminář Nonverbální komunikace vedený dramatičkou Danielou Fischerovou a seminář Evy Spoustové zaměřený na jevištní řeč.

Festival Jiráskův Hronov byl založen roku 1931 ve východočeském rodišti spisovatele Aloise Jiráska a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Festivaly se konaly i za 2. světové války, přestože nebyly německými okupačními úřady povoleny. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují představení špičkových zahraničních neprofesionálních divadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám