Hlavní obsah

Sklárna v Janově nad Nisou je novou kulturní památkou

Sklárna společnosti Vitrum v Janově nad Nisou na Jablonecku je novou kulturní památkou. Přesto se v ní stále vyrábí. Podnik s dvacetimiliónovým obratem dnes zaměstnává zhruba 30 pracovníků a vedle užitkového skla vyrábí i technické, třeba pro letiště. Většina produkce míří do zahraničí.

Foto: ČTK

Sklárna společnosti Vitrum v Janově nad Nisou na Jablonecku se stala kulturní památkou, přesto se v ní stále vyrábí.

Článek

"V prvním pololetí letošního roku prohlásilo ministerstvo kultury ČR kulturní památkou 43 staveb nebo jiných nemovitých objektů," sdělila mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá. V Libereckém kraji jsou tři nové památky. Kromě sklárny v Janově nad Nisou dostala ochranu památkářů také více než 160 let stará studna s pavilonem na náměstí Dr. Karla Kramáře ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku a silniční most přes Kamenici ve Spálově u Semil postavený v letech 1936 až 1938.

V Libereckém kraji má památkovou ochranu dalších šest skláren - k nejznámějším patří sklárna Klára v Polevsku nebo sklárna v Harrachově. Janovská je podle památkářů typickým průmyslovým objektem Jizerských hor. U soutoku Bílé Nisy a Rovného potoka ji nechal v letech 1911 až 1912 postavit Johann Schorm údajně podle plánů Wilhelma Schloze. Původně se orientovala na výrobu tyčového skla a lisovaného a foukaného stolního zboží. Sklo se však na tomto místě tavilo už v polovině 19. století.

Navzdory nevzhledné přístavbě z 80. let si sklárna dodnes zachovala původní charakter a secesní výzdobu fasády včetně původních oken nebo krovu. Zachována zůstala i generátorová stanice, kde se vyráběl pro sklárnu plyn. "Děláme jen běžné opravy, údržbu, jinak je objekt ve velmi dobrém stavu, a to i po stránce statiky," poznamenal spolumajitel sklárny Petr Krátký. Růžovobílou fasádu nechali vlastníci opravit v 90. letech, pravidelně se musí vyměňovat skla v oknech, rámy jsou však původní. "V budoucnu nás zřejmě čeká oprava střechy," připustil spolumajitel.

Ve sklárně zůstala zachována historická Knoblochova pec, na níž se ale už dnes nepracuje. K výrobě slouží moderní pec. Od užitkového skla, se firma v posledních letech přeorientovala víc na sklo technické, které podle Krátkého představuje přes polovinu produkce. Lisované svícny a figurky, které se dřív prodávaly po kontejnerech, už tu dnes nedělají. Vyrábí je mnohem levněji v Asii. Tomu Vitrum nemohlo konkurovat, firma se proto zaměřila na malé série a barevné sklo, které velkovýrobci neumí.

Reklama

Výběr článků

Načítám