Hlavní obsah

RECENZE: Pohádka o kněžně, která se obětovala

Právo, Věra Míšková

K tomu, aby zahájil letošní canneský festival, měl film Grace, kněžna monacká francouzského režiséra Oliviera Dahana mnoho předpokladů ještě dávno předtím, než ho mohla festivalová výběrová komise vidět.

Foto: Bontonfilm

Nicole Kidmanová jako hlavní hrdinka filmu Grace Kellyová

Článek

Právě na canneském festivalu se totiž hollywoodská hvězda Grace Kellyová s monackým knížetem Rainierem III. seznámila, navíc Monako je od Cannes, co by kamenem dohodil. A Dahan si pro film vybral tu etapu Graceina života, která se Francie převelice týkala.

Děj filmu je situován do doby, kdy hollywoodská hvězda první velikosti Grace Kellyová ze dne na den ukončila kariéru. Měla za sebou jedenáct filmů, z nichž ty nejslavnější, Vraždu na objednávku, Okno do dvora a Chyťte zloděje, natočila pod vedením legendárního Alfreda Hitchcocka. Měla Oscara za vedlejší roli ve filmu Country Girl a nic nebránilo tomu, aby se stala hollywoodskou stálicí.

Zakázané filmy

Jenže se na festivalu v Cannes seznámila s Rainierem a po roce dopisování přijala jeho nabídku stát se monackou kněžnou a jeho manželkou, což zároveň znamenalo vzdát se herectví.

Její poslední film The Swan už měl premiéru na jejich svatbě (pro šest set hostů včetně například Avy Gardnerové či Caryho Granta) a poté byly všechny její filmy v Monaku zakázány, neboť se nehodilo, aby se kněžna předváděla na plátně.

Přesto ještě dostala lákavou nabídku – Hitchcock přijel, aby ji přemluvil na hlavní roli ve filmu Marnie.

Moc si to přála a ani kníže proti tomu celkem nic neměl, ale zasáhly takříkajíc dějiny: Rainier byl v těžkém konfliktu s generálem De Gaullem kvůli daním a Francie hrozila dokonce invazí. Mladá žena tedy odmítla velkého Alfréda a postavila svůj život na roli kněžny malé země, kterou plnila až do své smrti při autohavárii v roce 1982. Bylo jí dvaapadesát let.

Film Grace, kněžna monacká jako by ovšem kopíroval dobu, v níž Grace zářila na filmovém nebi. Plytká hollywoodská omalovánka jako vystřižená z padesátých let je v textu popisná a naivní a ve zpracování sice velkolepě vypravená, ale násilně líbivá a bez režijní invence.

Přijetí s poctami

V dialozích nechybí ani takové perly, jako když například Grace utěšuje Rainiera, že pokud by ho De Gaulle zničil, mohli by si koupit statek a farmařit!

Melodrama, v němž se žena obklopená pohádkovým přepychem sklání k chudým lidem, kde se jeden šperk předvádí před druhým, a nejpůsobivější jsou róby, tedy určitě nenaplnilo očekávání velkého filmového festivalu, ale Nicole Kidmanová v titulní roli byla přijata se všemi poctami. A v tisku pak i s posměchem za svou kosmetickými úpravami poněkud strnulou tvář.

Kidmanová je ostatně o patnáct let starší a viditelně úporná snaha tento rozdíl zakrýt by její výkon posunula bezmála až k obličejům panenky Barbie nebýt toho, že Kidmanová je ve skutečnosti velmi dobrá herečka, která až takový pád naštěstí nedopustí. Přes všechny tyto výše uvedené výhrady lze film Grace, kněžna monacká doporučit spíše milovníkům módy a pohádek o krásných princeznách než vyznavačům kvalitních životopisných dramat.

Grace, kněžna monacká
Režie: Olivier Dahan, hrají: Nicole Kidmanová, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Derek Jacobi a další. Francie/ USA/ Belgie/ Itálie 2014, 103 min.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám