Hlavní obsah

Libuše Havelková slaví devadesátku

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesáté narozeniny slaví v neděli herečka a pedagožka Libuše Havelková, která se zapsala do srdcí diváků jako maminka Nejmladšího z rodu Hamrů, rozšafná paní přednostová z oscarových Ostře sledovaných vlaků či usměvavá babička z Kouzelné školky.

Foto: Vlasta Luťanská

Herečka a pedagožka Libuše Havelková.

Článek

Byla ale především vynikající divadelní herečkou. Začínala v Ostravě a poté v Déčku E. F. Buriana, od roku 1960 byla herečkou činohry pražského Národního divadla, kde za třicet let vytvořila desítky krásných postav, od jiskřivě komediálních až po citlivé studie ženské duše.

„Nejvíce mi šlo o to, abych byla ve svých rolích pravdivá,“ sdělila své herecké krédo.

Od roku 1952 působila po léta jako pedagožka na DAMU, kde vychovala řadu hereckých generací. Svůj vlídný hlas i smysl pro humor uplatnila v rozhlase, řadu příležitostí jí nabídly film i televize. Se skladatelem Svatoplukem Havelkou má dvě děti, dceru Danielu a syna Ondřeje, známého herce, režiséra, zpěváka, frontmana skupiny Melody Makers.

Reklama

Výběr článků

Načítám