Hlavní obsah

RECENZE: Návrat Stephena Kinga k hrdinům Osvícení

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1977 a Stephen King vydal román Osvícení, příběh rodiny Torranceových v hotelu Overlook. Osud nejmladšího Daniela Torrance ho natolik lákal, že se k němu loni vrátil v nové próze Doktor Spánek. Nyní vychází v překladu Lindy Bartoškové česky.

Foto: ČTK

Stephen King

Článek

Sám v doslovu přiznává, že se lidé mění. Muž, který napsal Doktora Spánka, se hodně liší od dobráckého, leč problematického alkoholika, který napsal Osvícení. Hlavním zájmem „obou“ bylo a je totéž: vyprávět strhující příběh. Není divu, že místo předmluvy uvádí staré úsloví spolku Anonymních alkoholiků: Strach znamená na všechno se vykašlat a utéct.

Útěk je vlastně první větou nového románu, protože hotel Overlook padne za oběť požáru vyvolanému výbuchem kotle, při němž zahyne John Torrance, otec Dannyho. Syn má stále vidiny, straší ho onen pokoj č. 217, kde se zjevuje už mrtvá paní Masseyová. Matka Wendy zavolá bývalého hotelového kuchaře Dicka Halloranna, k němuž Danny pociťuje důvěru. Ten mu pomůže k místu v hospicu zvaném Domov Rivingtonové, kde vnímavý mladík poslouží řadě lidí až ke smrti – odtud i název románu.

Násilí ovšem páchají úplně jiní lidé. Danny naváže vnitřní kontakt s dvanáctiletou Abrou Rafaelle Stoneovou, která se stane obětí únosu kočovné rodiny.

Spisovatel Stone nenechává nikoho na pochybách, že vypráví současný příběh. I Danny si uvědomuje, že žije v době, kdy je prezidentem Bill Clinton. Přesto díky svému založení má schopnost předtuchy a pomocí „astrální projekce“ se dokáže stát součástí těla druhého.

Spisovatel kreslí postavy s důrazem na drobné detaily, živým jazykem, nevyhýbajícím se šťavnatějším výrazům, kterými dokáže předat svědectví o znásilňovaných dcerách, o padoušství otců a dědů, jejichž odchodu ze života nikdo nelituje. Avšak jejich zlý duch se vrací a ovlivňuje vnitřní život hrdinů.

Jeho záměr se podařil: strhující příběh vypovídá nejen o osudech těžce zkoušených lidí, ale i o dějích, které přesahují známé fyzikální zákony. Ovšem k člověku patří, stejně jako strach a jeho překonávání, což je největší deviza hrdinů, kterým autor fandí.

Stephen King: Doktor Spánek
Pavel Dobrovský – Beta, s. r. o., přeložila Linda Bartošková, 456 stran, 479 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám