Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Sue Townsendová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská humoristická spisovatelka Sue Townsendová, kterou proslavily hlavně fiktivní deníky Adriana Molea, zemřela ve věku 68 let. BBC to potvrdil syn známé autorky. Podle jeho slov zemřela ve čtvrtek doma v anglickém Leicesteru po krátké nemoci. Nedávno utrpěla mrtvici.

Foto: Profimedia.cz

Sue Townsendová na archivním snímku

Článek

Townsendová rozesmála svými kousavými satirickými prózami z britského každodenního života i politiky milióny čtenářů. Miliónových nákladů dosáhla s knihami o Adrianu Moleovi. Tajný deník Adriana Molea, fiktivní zápisky 13letého chlapce, vyšel poprvé v roce 1982 a stal se bestsellerem.

Po úspěchu knihy Townsendová napsala dalších sedm pokračování, která nepraktického podivína provázejí až do dospělosti a středních let. Díla vyšla i v češtině včetně posledního, osmého, s názvem Adrian Mole - léta prostoty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Townsendová se narodila 2. dubna 1946 ve středoanglickém Leicesteru, odešla v patnácti letech ze školy bez jakékoliv kvalifikace, v osmnácti se vdala a ve 23 letech už zase jako matka samoživitelka vychovávala tři děti.

Celkem budoucí spisovatelka vychovala čtyři děti, pracovala střídavě v továrnách, obchodech a garážích. Plných 20 let byla ženou v domácnosti a psala do šuplíku: "Nemůžu říct, že by mě to tak uspokojovalo, ale smířila jsem se s tím, že to tak bude. Nesnesla jsem představu, že by někdo mé dílo četl," tvrdila později.

Británie bez královny

Fenomenální úspěch příběhů o poďobaném teenagerovi a jeho lásce Pandoře ale z Townsendové v 80. letech udělal slavnou a bohatou autorku.

O pozdvižení se Townsendová - známá kritička monarchie - postarala románem Královna a já (1992), v němž líčí satirický obraz britské královské rodiny, která se po zrušení monarchie musí začít starat sama o sebe. Fiktivní královna Alžběta II. v tomto příběhu tráví stáří v levném nájemním bytě.

Autorka trpěla silnou cukrovkou, kvůli níž v roce 2001 oslepla. V roce 2009 prodělala transplantaci ledviny. Přesto ale nepřestala psát - s pomocí rodiny dokončila nejen poslední díly Adriana Molea, ale například také román Královna Kamila (2006), další dílo, v němž satiricky kritizuje monarchii.

Reklama

Výběr článků

Načítám