Hlavní obsah

RECENZE: Všichni svatí hledají rukopis

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni svatí je nové jméno na české poprockové scéně. V pětičlenné kapele se sešli muzikanti, kteří byli aktivní už na konci osmdesátých let, zkušení harcovníci. Na první pohled by se mohlo zdát, že si založili skupinu, aby si zahráli pro radost. Ve skutečnosti ale hodlají do dění na scéně promluvit. Vytáhni mě z davu je totiž ambiciózní album.

Foto: Over The Top

Všichni svatí: Vytáhni mě z davu

Článek

Třeba proto, že vzniklo v nahrávacím studiu v Bruselu a produkoval je Brit Steve Bush, jenž je podepsán například pod ranými počiny velšských Stereophonics. Pokud jde tedy o zvuk kolekce a aranže, jsou vybroušené a dotažené v detailech.

Všichni svatí se nejvíce inspirovali muzikou 80. let. V písničkách je melodický tah, důraz je kladen na refrény. Ty mají snahu být zapamatovatelné a v textech jsou opatřeny sloganem tak, aby se dobře usadily v paměti. To se ostatně mnohým daří. Nová Paříž, Johana, Vytáhni mě z davu nebo Vábení gravitace jsou chytlavé.

Slušné jsou i české texty. Zpěvák Jan Dvořák je zkušený autor, který neužívá klišé a sahá po slovech, jež jsou v rýmu méně očekávaná. Není v nich ale hluboká filozofie. Dvořák stvořil funkční poprockové texty, které jsou hudbě oporou, nikoli kořením.

Potíží alba je zaměnitelnost. Nenese nic tak výrazného, aby bylo možné si kapelu snadno zapamatovat a její písničky dešifrovat v davu ostatních. Tuhle vlastnost bude muset teprve najít.

Všichni svatí: Vytáhni mě z davu
Over The Top, 39:40

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám