Hlavní obsah

Nominace na Ceny Anděl: Třikrát Ille, dvakrát šest dalších

Právo, Jaroslav Špulák

Akademie populární hudby vyhlásila v úterý odpoledne v pražském Bontonlandu na Václavském náměstí nominace pro výroční Ceny Anděl. Překvapivě jim vládnou nová jména.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Cena Anděl pro letošní rok

Článek

Tři nominace, tedy ze všech nejvíc, získala skupina Ille. Loni se představila svým debutovým albem Ve tvý skříni, přičemž nominaci získala jako skupina, za písničku Holka ve tvý skříni a také jako možný objev loňského roku.

Zpěvačka skupiny Olga Königová loni o debutové desce Právu řekla: „Je pro mě důležité být zpěvačkou. Vždycky jsem se k tomu snažila dostat a v Ille se to konečně děje. Navíc formou, která je pro mě nejpřitažlivější. Mám kapelu a natočila jsem desku. Samozřejmě mě láká i psaní písniček. V téhle oblasti mám ale výkyvy, někdy se mi píše snáz, jindy hůř.“

Foto: Supraphon – Jiří Horník

Ille vydali loni svou první desku.

Dvě nominace získali Bratři Orffové za své loňské album Šero, Vladimír 518 za počin Idiot, skupina Mandrage za desku Siluety, Sára Vondrášková, která se na scéně objevuje pod jménem projektu Never Sol, a písnička Cesta tandemu Kryštof – Tomáš Klus.

Foto: Universal Music

Skupina Mandrage vydala již čtvrté album.

Dvě nominace mají i Monkey Business, kteří ji obdrželi za videoklip k písničce Up To Speed Now a podruhé prostřednictvím svého zpěváka Matěje Rupperta.

Letošní nominace jsou plné překvapení. Nejsou jím ale v kategorii Zpěvák roku, která vedle sebe postavila špičky české hudební scény. Kromě Rupperta o vítězství usilují Dan Bárta a Vojtěch Dyk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák roku Vojtěch Dyk

Ceremoniál bude moderovat Banášová

Slavnostní předávání cen se uskuteční 14. května v Hudebním divadle Karlín v Praze. Přímý přenos z něho odvysílá Česká televize a moderátorkou večera bude Adéla Banášová. Jejím pomocníkem bude Jiří Škorpík, jenž se ale především bude starat o hudební dramaturgii večera.

„Všem nominovaným v hlavních kategoriích jsme dali nabídku, aby na vyhlášení vystoupili. Nemáme ale ještě od všech zpětnou vazbu, takže zatím nemohu říct, kdo z nominovaných se v Karlíně naživo představí. Hudebními hosty večera budou 4tet, Michael Kocáb a Glenn Proudfoot a také skupina Chinaski. S dalšími jednáme,“ řekla Právu Michaela Kocourová z Lewron Music Center, vyhlašovatele hudebních Cen Anděl.

Žánrové Ceny Anděl byly vyhlášeny 14. března v pražském Paláci Akropolis a jejich držitelé budou představeni i během přímého přenosu z Karlína.

Andělské nominace

Skupina

Bratři Orffové

Ille

Mandrage

Zpěvák

Dan Bárta

Vojtěch Dyk

Matěj Ruppert

Zpěvačka

Debbi

Lenka Dusilová

Sára Vondrášková (Never Sol)

Objev

Ille

Lenny

Never Sol

Album

Český kalendář – Michal Horáček

Idiot – Vladimir 518

Šero – Bratři Orffové

Skladba

Cesta – Kryštof, Tomáš Klus

Holka ve tvý skříni – Ille

Siluety – Mandrage

Videoklip

Cesta – Kryštof, Tomáš Klus

Kilovej bůh – Vladimír 518

Up To Sopeed Now – Monkey Business

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám