Hlavní obsah

Zemřel oscarový herec Maxmilian Schell

– Vídeň • Aktualizováno

Ve věku 83 let zemřel v noci na sobotu na klinice v Innsbrucku slavný švýcarský herec Maximilian Schell. Skon byl náhlý, herec podlehl těžké nemoci, uvedla podle agentury DPA umělcova agentka Patricia Baumbauerová. V roce 1961 za svůj druhý film Norimberský proces získal Oscara a Zlatý glóbus.

Maxmilian Schell v Norimberském procesu

 
Článek

Na Oscara byl tento divadelní a filmový herec, producent a režisér nominován ještě třikrát - jednou jako režisér za přepis Turgeněvovy novely První láska a jako herec za snímky The Man in Glass Booth (1975) a Júlia (1977).

Schell se narodil 8. prosince 1930 ve Vídni. Z Rakouska odešel s rodiči v roce 1938 kvůli německé okupaci a od té doby vyrůstal ve Švýcarsku. V Curychu vystudoval germanistiku a literární vědu, poté pokračoval ve studiu hudební a divadelní vědy v Mnichově.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Maxmilian Schell na záběru z roku 2012

Od poloviny 50. let hrál na řadě švýcarských a západoněmeckých scén, koncem 50. let debutoval na Broadwayi. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1955 po boku Klause Kinského v německém filmu Kinder, Mutter und ein General. Tři roky nato už natočil první film v Hollywoodu Mladí lvi, v němž hrál po boku Marlona Branda.

Schell, který několikrát navštívil i Česko, nastudoval také v roce 1968 v Mnichově Hamleta a toto představení 21. srpna věnoval přátelům v Československu. „Ve chvílích, kdy v Praze byly ruské tanky, nabyla inscenace na dramatičnosti a dostala obrovskou sílu. V závěru hry, kdy odnášejí tělo dánského prince, zazněla československá hymna a diváci to pochopili. Vstali, vyčkali posledních tónů a potichu opustili sál,” vzpomínal Schell.

Schell, jenž je také kmotrem herečky Angeliny Jolie, byl 20 let ženatý s ruskou herečkou Nataljou Andrejčenkovou, s níž má dceru Nastassju (21).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám