Hlavní obsah

Ústecké Činoherní studio na dně. Nemá peníze na provoz

Činoherní studio Ústí nad Labem chce po pátečním představení pozastavit provoz. Chybějí mu peníze na další fungování, poté co město změnilo podmínky jeho financování, řekl ředitel divadla Vladimír Čepek.

Foto: cinoherak.cz

Ředitel Vladimír Čepek

Článek

Jako obecně prospěšná společnost žije divadlo především díky ročním příspěvkům z městského rozpočtu. Vloni od města dostalo na své fungování 9,5 miliónu korun. V rozpočtu na letošní rok má město v kapitole „Činohra Ústí nad Labem” vyčleněno 12 miliónů korun. Ačkoli to tak zpočátku vypadalo, není jisté, že tyto peníze skutečně získá právě Činoherní studio.

Městská rada totiž tento týden na svém mimořádném jednání vyhlásila výběrové řízení na poskytnutí těchto dotací. Mohou se o ně ucházet subjekty, které působí v umění, především divadla, informovala mluvčí magistrátu Romana Macová. „Tyto granty jsou určeny na úhradu provozních nákladů při tvorbě a prezentaci divadelních činoherních představení v kalendářním roce 2014,” uvedla v tiskové zprávě.

Celková suma je navíc rozdělena na dvě části – osm miliónů je určeno na studiové formy činohry, žádosti je nutné podat do 20. února. Zbylé čtyři milióny mají jít na činoherní představení na scéně Severočeského divadla opery a baletu, žádosti se přijímají během dubna. O granty se mohou v obou případech ucházet právnické nebo podnikající fyzické osoby. Jiný stálý profesionální činoherní soubor než ten z Činoherního studia na území města nepůsobí.

Radní: Můžou za to neziskovky

„Protože se takhle náhle změnily podmínky, my nemáme peníze na výplaty. Zaplatíme leden a já nemůžu pustit herce na jeviště v únoru, protože jim prostě nemůžu garantovat výplaty,” vysvětlil Čepek. „Tím, že město vyhlásilo granty a je to otevřené grantové řízení, nemám vůbec jistotu, že to vyhrajeme. A i kdybychom to vyhráli, vůbec nevíme, kdy ty peníze dostaneme. Za téhle situace nemám jinou možnost,” podotkl. Divadlo od 19.00 uvádí hru Romeo a Julie, před začátkem představení bude od 18.00 diváky o nastalé situaci informovat.

Radní Jan Eichler (bezp.), který je zároveň členem správní rady Činoherního studia, odmítá, že by tento krok rady měl vést k likvidaci divadla. „Zatím nikdo nic likvidačního neudělal. To výběrové řízení přece není proto, že chceme něco zlikvidovat, ale proto, že na nás média i různé neziskové organizace tlačí, abychom všechny naše kroky, kde dáváme nějaké peníze, zprůhlednili. Jakou jinou možnost máme?” reagoval Eichler. Jedním z lidí, kteří veřejně kritizovali ústecký magistrát kvůli netransparentnímu nakládání s penězi, byl také bývalý ředitel Činoherního studia Jaroslav Achab Haidler.

Eichler dodal, že nepočítá s tím, že by Činoherní studio se svou žádostí neuspělo. „Nepředpokládám, že je tady pět nebo deset divadel, která by se do toho mohla přihlásit. Je to přece poměrně specificky ušité na míru,” řekl. Upozornil také na to, že i v minulých letech dostávalo divadlo peníze od města až v březnu, letošní rok se tak podle jeho názoru pro divadlo zatím příliš neliší od těch předchozích.

Reklama

Výběr článků

Načítám