Hlavní obsah

Ondřej Sokol natočil Krásno

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodném Šumperku natočil divadelní režisér a herec Ondřej Sokol svůj filmový režijní debut Krásno. Scénář k němu napsal společně s Martinem Fingerem a Petrem Vydrou, s prvním z nich také ztvárnili hlavní role Adama a Michala, kteří se po dvaceti letech vracejí do města, kde vyrostli a kde stále žije jejich minulost.

Foto: Bontonfilm

Režisér, spoluscenárista a představitel Adama Ondřej Sokol a Zuzana Stavná v roli dcery Jany Krausové

Článek

„Námět filmu je pro mě a pro Martina hrozně osobní, má základ ve skutečných životních situacích, které vůbec nebyly jednoduché. Proto jsem první verze psal společně s Petrem Vydrou a teprve potom jsme se obrátili s nabídkou spolupráce na Martina,“ řekl Právu Ondřej Sokol a Petr Vydra doplnil: „Jsem rád, že se Martin přidal jako scenárista i herec, přestože příběh částečně vychází z událostí v jeho rodině.“

„Trvalo to pak ještě dva roky, kdy jsme se scházeli, psali, a já se při tom vracel do dob, kdy jsme s Ondřejem v Šumperku dělali divadlo,“ dodal Martin Finger.

Foto: ČTK

Spoluscenarista a herec Martin Finger ve filmu ztvárnil Michala.

Černý humor

Oba protagonisté přijíždějí do města, odkud před dvaceti lety odešli studovat do Prahy a kde před několika lety tragicky zahynula Michalova matka – utonula v nedaleké vodní nádrži Krásno. Teď umírá i jeho otec a oni chtějí vypátrat, nakolik byla do matčiny smrti zapletena otcova druhá žena.

Hrají si na vyšetřovatele, berou spravedlnost do vlastních rukou a rozpoutají tak řetěz tragických událostí. Přesto jde o komedii, ovšem černou tak, jak na to v českých filmech rozhodně nejsme zvyklí.

„Snažili jsme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Šlo nám o to, citlivě to zachytit a najít tu správnou optiku,“ řekl Sokol a na otázku, jak reagovali první, šumperští diváci na film, který se odehrává i natáčel v jejich městě, s úsměvem odpověděl:

„Předpremiéra byla kontroverzní a to mě vlastně potěšilo. Je určitě hodně důvodů, aby se někteří lidé hodně urazili, protože o Šumperku mluvíme ve filmu hrozně. Ale spousta lidí také pochopila, že to město ve skutečnosti zbožňuji.“ Producent filmu Vojtěch Frič k tomu poznamenal, že Krásno je jeden z mála, nebo spíše jeden z prvních filmů, na jejichž financování se podílel jak kraj, tak město.

Foto: ČTK

Jana Krausová hraje Michalovu macechu, která je podezřelá z vraždy.

„Byla jsem potěšena, když mi tu roli nabídli. S Martinem už jsem pracovala v Divadle Komedie a hrála jsem takovou dost úchylnou maminku, tak je to možná inspirovalo,“ řekla Právu Krausová a Sokol doplnil:

„Potřebovali jsme ženu krásnou, aby její postava byla nejednoznačná tak jako celý film. A já zbožňuji, jak jemně umí Jana hrát. Jsem rád, že jsme spolu udělali tak velkou práci.“

Další výrazné role ve filmu ztvárnili Karel Roden, Jaroslav Plesl, Zuzana Stavná i jeden ze Sokolových partnerů ve slavné Partičce Michal Suchánek. A maličkou úlohu muzikanta na plese má také Jan P. Muchow, který k filmu složil hudbu.

„Měl jsem příležitost s Ondřejem Sokolem několikrát pracovat v Činoherním klubu na jeho představeních a díky tomu jsem se stal jeho velkým obdivovatelem. Proto jsem mu po premiéře hry Pan Polštář řekl, že s ním budu rád dělat kdekoliv cokoliv, kdyby měl zájem. Takže se o tom, jestli budu dělat Krásno, za mě rozhodlo vlastně už dávno,“ řekl ke svému podílu na filmu Muchow a dodal, že při natáčení si především zamiloval město Šumperk.

Co je crowdfunding

Fanoušci mohli film podpořit pomocí v Česku málo používaného crowdfundingu, kdy si na stránkách www.krasno.csfd.cz koupili předmět nebo zážitek související s filmem.

„Využilo toho několik stovek lidí, ze dvou třetin ženy. Největší zájem byl o uvedení jména v titulcích filmu, oficiální trika či hrnky, fanoušky ale zajímaly i vstupenky na premiéru,“ řekl Vojtěch Frič. Téměř 20 lidí si také zaplatilo drobnou roli v komparzu. Celkem na natáčení lidé přispěli částkou přes 200 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám