Hlavní obsah

Hřebejk natáčí detektivku Případ pro exorcistu

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Jan Hřebejk připravuje film podle detektivky Michala Sýkory Případ pro exorcistu. Komisařka Výrová v ní řeší vraždu ve vesnickém kostele, která zavání okultními praktikami.

Foto: Pavla Černá/ČT

Jan Hřebejk točí detektivku.

Článek

Hrdinka knihy komisařka Marie Výrová, její kolega a jedna snaživá začátečnice vyšetřují kuriózní vraždu ve vesnici nedaleko Olomouce. V kostele naleznou na oltáři tělo mrtvé dívky a vypadá to na zvrácený rituál. Jako první na sebe upozorní mladý kněz, kterého smrt dívky zasáhla až příliš osobně.

Brzy se prozradí skandální fakt – s dívkou se zřejmě zapletl, hodlal však vystoupit z církve. Na scénu přichází také zneuznaný „vědec“, který naznačuje spojení kněze s nebezpečnými sektami. Kromě detektivního případu kniha nabídla i drobné střípky humoru a drobnokresbu života na moravské vesnici. Její autor se podílel s Petrem Jarchovským také na scénáři.

Budař i Krobot

Ve filmu si zahraje Marii Výrovou Klára Melíšková, kolegu Mráze Stanislav Majer a vrchního komisaře Vitouše Miroslav Krobot. Kněze ztvární Jan Budař. „Naším cílem je na základě kvalitních a žánrově propracovaných literárních předloh kriminálních románů Michala Sýkory vytvořit kriminální ságu s výraznými a diferencovanými postavami vyšetřovatelů. Východiskem nám byly jeho krimi romány Případ pro exorcistu a Modré stíny, včetně dalšího rozpracovaného pokračování,“ řekl producent Jan Štern.

„Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

Reklama

Výběr článků

Načítám