Hlavní obsah

Objevem roku podle kritiků tvůrci Šmejdů, Hořícího keře nebo Show!

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena české filmové kritiky pro objev roku připadne letos jednomu z trojice tvůrců Bohdan Bláhovec (Show!), Silvie Dymáková (Šmejdi) a Štěpán Hulík (Hořící keř).

Foto: Kateřina Farná, Právo

Silvie Dymáková

Článek

Ceny budou vyhlášeny 25. ledna 2014 v Divadle Archa a moderovat bude Václav Moravec. Přenos poběží na ČT2.

„Chtěl jsem udělat snímek o fungování českého showbyznysu. Přemýšlel jsem, kdo je jeho hlavní postavou, a vyšel mi z toho jednoznačně Michal David, úspěšný interpret minulého režimu, který se po revoluci transformoval na neméně úspěšného podnikatele,” řekl Bohdan Bláhovec, autor dokumentu Show!, který mapuje zrod uměle vytvořené dívčí kapely 5Angels, s níž Michal David spolupracuje.

Silvie Dymáková rozbouřila svým dokumentem Šmejdi nejen vody českého dokumentárního filmu, strhla i mediální lavinu pozornosti na jeden společenský fenomén. Zaměřila se na praktiky organizátorů takzvaných předváděcích akcí, při nichž jsou většinou senioři způsoby na i za hranicí etiky a zákona nuceni k nákupu předraženého nekvalitního zboží.

Scenárista a filmový historik Štěpán Hulík získal Magnesii literu za knihu Kinematografie zapomnění (2011). Jako scenárista debutoval právě Hořícím keřem, který režírovala slavná režisérka Agnieszka Holland.

Reklama

Výběr článků

Načítám