Hlavní obsah

RECENZE: Hentai Corporation svůj debut zvládli

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará a prověřená pravda tvrdí, že ten, kdo si počká, se také jednou dočká. V případě pražské rockové kapely Hentai Corporation, která právě vydala debutové album se „snadno zapamatovatelným“ názvem The Spectre Of Corporatism: Starship Shaped Schnitzels From Planet Breadcrumbs Are Attacking A Giant Tree Monster Who Has A Vagina And Holds Hitler Hostage, to platí beze zbytku.

Foto: Právo - Jan Šída

Hentai Corporation rádi provokují.

Článek

Opravdu trvalo dlouho, než se hoši z Hentai Corporation rozhoupali. Album slibovali drahná léta a netrpělivé fanoušky chlácholili vydáváním singlů, případně EP desek, jako byla Dr. Zaius. Tento nosič se čtyřmi písněmi však měl k řadovému albu přece jen nejblíže a sliboval, že se vše v dobré obrátí.

Foto: archív kapely Hentai Corporation

Hentai Corporation

Pokud srovnáme předešlé počiny kapely s materiálem aktuální desky, musíme s povděkem kvitovat, že muzikanti nebyli netrpěliví a vše nechali v sobě dozrát. Předešlé nahrávky totiž zněly mnohdy ploše a zdaleka nedosahovaly té energie, kterou si lidé pochvalovali při návštěvě koncertní produkce Hentai Corporation. To se jevilo jako zásadní nedostatek.

Kapela toto takřka neřešitelné dilema pochopila a při nahrávání alba na to šla jinak. Rezignovala na zběsilost a vizuální efektnost, kterou na desku prostě nelze přenést, naopak se cele ponořila do výraziva hudebního.

A hle – Hentai Corporation znějí najednou jinak. Slyšíme hudební odkazy, které na koncertě kvůli horšímu zvuku a kvůli vizuálním vjemům unikají. Vnímáme zčistajasna jazzové i artrockové názvuky, jindy si připomeneme stadionové kapely zlatého věku a nakonec se nám vybaví i psychedelický rock šedesátých let minulého století.

A nesmíme zapomenout ani na novou vlnu se starým obsahem. Jako poctu tomuto stylu lze chápat závěrečnou coververzi Zubatá od skupiny Pražský výběr. Potěšitelné je, že u ní Hentai Corporation sice zachovali původní kostru, ale dokázali ji vyšperkovat vlastními nápady a stylovými odbočkami.

Foto: Právo - Jan Šída

Hentai Corporation křtí své album bramborovým salátem těsně před Štědrým dnem.

To platí i pro jejich vlastní tvorbu. Na základní fundament lepí muzikanti vlastní miniskladby a celou koláž žene kupředu výrazný vokál Radka Škarohlída. Ten funguje jako další nástroj, jenž se chvílemi přetahuje a chvílemi doplňuje s kytarovou hrou, kterou má na svědomí jeho mladší bratr Petr.

Z této pomyslné „bratrovražedné války“ však vždy vychází vítězně kapela. Zdá se, že pětice dala všechny rozpory, protiklady i shody cele ve prospěch alba. A dokázala spojit zdánlivě nespojitelné prvky v plně fungující a živoucí materiál.

Hentai Corporation: The Spectre Of Corporatism: Starship Shaped Schnitzels From Planet Breadcrumbs Are Attacking A Giant Tree Monster Who Has A Vagina And Holds Hitler Hostage
Vlastní náklad, 36:57

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám