Hlavní obsah

Turnerovu cenu získala francouzská umělkyně Laure Prouvostová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská umělkyně Laure Prouvostová se stala letošní držitelkou britské Turnerovy ceny za výtvarné umění. Porotu zaujal mimo jiné její krátký film o smyšleném dědečkovi, který se snaží vykopat díru do Afriky. Slavnostní předání ocenění se letos vůbec poprvé nekonalo v Anglii, napsala agentura Reuters. Pětatřicetiletá Prouvostová si cenu převzala v Londonderry v Severním Irsku.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Laure Prouvostová

Článek

„Díky, že jste vybrali Francouzku,” prohlásila podle agentury AFP při přebírání ocenění z rukou irské herečky Saoirse Ronanové dojatá a evidentně překvapená umělkyně.

Turnerova cena pojmenovaná podle slavného malíře 19. století se uděluje od roku 1984 britským umělcům do 50 let. Cena, s níž je spojen šek 25 000 liber (830 000 Kč), často vyvolává kontroverze. V minulosti ji dostali například Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.

Prouvostová žije několik let v Londýně. Do finále se kromě ní dostali humorista David Shrigley, britsko-německý umělec Tino Sehgal a Londýňanka Lynette Yiadomová-Boakyeová.

Reklama

Výběr článků

Načítám