Hlavní obsah

Diváci, vraťte se, seriál Cirkus Bukowsky ožil

Právo, Eva Zajíčková

Slečna už je mrtvá, vrah kdovíkde a ze zločinu je podezřelý ženatý milenec s divným jménem Nestor – tenhle cirkus sice už na svoji štaci vyjel, ale ještě stojí za to si naskočit, protože nový seriál České televize Cirkus Bukowsky navzdory rozpačitému rozjezdu nejspíš přece jen naplní očekávání, které budil už od počátku natáčení.

Foto: ČT

Cirkus Bukowsky: Michal Dlouhý jako zkorumpovaný policista

Článek

Dnešní třetí díl se konečně oprostí od počátečních rušivých momentů a detektivní road movie, jak seriálu říkají na Kavčích horách, předvede moderní televizní vyprávění, které české publikum zná jen ze zahraniční seriálové produkce.

Očekávaná domácí novinka, inspirovaná současnou severskou detektivkou i „klasikou“ 70. let, přinesla sice zajímavou, temnou filmovou náladu, jenže seriál se trochu moc snažil z hlavního hrdiny rychle vyrobit štvance. Vadila bizarní historka o zděděném cirkusu i „rozervaný“ komentář, kterým hrdina provází příběh, ale zabijákem byl až nedostatek napětí, který pomalé tempo vyprávění proměnil hned na začátku v nudu místo rafinovanosti.

Foto: ČT

Hynek Čermák jako policajt zralý na odvykačku.

Po prvním dílu, který sledovalo skoro 800 tisíc diváků, jich seriál ztratil asi 250 tisíc a po druhém, kdy se ještě trochu namáhavě splétaly hlavní linky, se to možná rozhodli vzdát i další.

Jenže nedívat se dál by byla škoda. A tak zpátky všichni, kdo jste se těšili na českou variaci na dnes tolik populární, syrově severskou detektivku a už jste to vzdali, protože napotřetí seriál jakoby zázrakem ožije.

Sice dočasně zmizí ze scény Bukowského parťák, což je škoda, protože pořád vypadá zajímavěji než hlavní hrdina a chybí jak jeho sarkasmus, tak cynismus věčné kocoviny, ale počáteční křečovitá snaha dostát žánrové hře se z vyprávění konečně ztratí.

Ostatně z Nestora v tuto chvíli vyděděnec už je  – a otlučený cirkus se mezitím proměnil v poetickou samozřejmost na okraji příběhu. Teď už nic nebrání tomu,  nerušeně si vychutnávat kouzelně pochmurnou atmosféru, vykreslovanou s až neuvěřitelnou filmařskou jistotou i lehkostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám