Hlavní obsah

Mezi díly ukradenými nacisty našli i neznámé obrazy slavných mistrů

Novinky, Stanislav Dvořák

Mimo jiné i zcela neznámé obrazy slavných malířů schovával 80letý Cornelius Gurlitt v Mnichově. Jde o umělecká díla, která ukradli nacisté za války, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Jeden z obrazů, Krotitel lvů od Maxe Beckmanna

Článek

Vyšetřovatelé uvedli, že vlastnictví obrazů Renoira, Picassa, Chagalla nebo Toulouse-Lautreka se bude muset ještě prokázat.

Celková hodnota děl se odhaduje na miliardu eur (cca 25 miliard korun). Německý žalobce Reinhard Nemetz řekl, že se v mnichovském bytě našlo 121 rámovaných a 1258 nerámovaných obrazů. Není jisté, zda se muž dopustil trestného činu.

Němečtí celníci našli velký sklad s obrazy v bytě 80letého muže už před dvěma lety, ale úřady to tajily. Podle magazínu Focus obrazy patřily buď židovským sběratelům, nebo i jiným, kterým je nacisté sebrali se zdůvodněním, že jde o zvrhlé umění.

Celníci odhalili Corneliuse Gurlitta kvůli tomu, že prověřovali původ hotovosti, se kterou se vracel ze Švýcarska. Některé obrazy zřejmě prodával, aby si přilepšil. Jiné skladoval přes půlstoletí. Původně je patrně vlastnil jeho otec, obchodník s uměním.

Reklama

Výběr článků

Načítám