Hlavní obsah

Michal Rejzek: O Nouvelle Prague je velký zájem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první listopadový pátek a sobotu proběhne v areálu pivovaru Staropramen na pražském Smíchově první ročník showcaseového festivalu Nouvelle Prague. Představí se na něm zámořské skupiny, které mají ambice a talent na úspěch v Evropě. Akci představuje Michal Rejzek, zástupce spolupořádající agentury Ameba.

Foto: Zuzana Rejzková

Michal Rejzek

Článek

V Česku dosud dělal showcaseové, tedy představovací festivaly snad jen Bandzone, když šlo pouze o české kapely. Jaké ambice má Nouvelle Prague?

Nouvelle Prague je první mezinárodní showcaseový festival v České republice. V Evropě se koná řada podobných akcí, například The Great Escape ve Velké Británii, Eurosonic v Nizozemí nebo Reeperbahn v Hamburku. Nouvelle Prague se chce stát showcaseovým festivalem zaměřeným na zámořské kapely, protože akce s takovým zaměřením v Evropě chybí. Chce se stát i nejvýznamnější hudební akcí pro odbornou veřejnost v České republice.

Jak jste vlastně na takový festival vybírali kapely?

Interpreti se vybírali tržním mechanismem nabídky a poptávky. Ve světě existuje velké množství agentů, kteří chtějí prosadit kapelu, takže o Nouvelle Prague byl ze strany zámořských skupin velký zájem.

Které kapely bude dobré vidět?

Doporučujeme zhlédnout všechny interprety, protože se jedná o zajímavé a nadějné kapely, které mají velké šance stát se hvězdami světových festivalů. Lucy Rose a Dilated Peoples už jsou natolik známá jména, že vynechat jejich koncert by byla ohromná škoda. Během dvou dnů mohou návštěvníci za nízké vstupné vidět opravdu kvalitní interprety. Prostě za málo peněz hodně muziky.

Zúčastní se Nouvelle Prague i české kapely?

Nouvelle Prague je určen pouze pro zámořské kapely a kromě dvou hostů nevystoupí žádní evropští interpreti.

Showcaseový festival je z velké části pro lidi z hudební branže. Koho na akci zvete a kdo přislíbil účast?

Nouvelle Prague je showcaseový festival, který má svou odbornou konferenční část a také festivalovou část pro veřejnost. Na odbornou zveme všechny zástupce tuzemského hudebního průmyslu.

Promotéry a dramaturgy klubů a festivalů, sponzory, hudební novináře, hudebníky, vlastně kohokoli, kdo se zajímá o hudbu ve všech jejích obchodních a právních souvislostech.

Na Nouvelle Prague se budou moci setkat s významnými zástupci evropských festivalů, asociací, agentů či poradců vlád pro oblast hudebního průmyslu.

Na první ročník Nouvelle Prague přijedou takoví odborníci jako Martin Elbourne z Glastonbury, Fruszina Szepová ze Sziget festivalu, Millie Milgateová, poradkyně australské vlády, Kem Lalot z francouzského Eurockeennes festivalu nebo Adam Lews z americké Planetary Group, která zastupuje třeba kapely Block Party nebo Kings of Leon.

Bude mít Nouvelle Prague další pokračování?

Věříme, že ano. Chceme, aby se z Nouvelle Prague stala pravidelná událost, která bude představovat unikátní platformu pro setkávání odborné hudební veřejnosti, sponzorů, médií i hudebních fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám