Hlavní obsah

Zařazení Donšajnů do bojů o Oscara vyvolává vášnivé diskuse

Diskuse nejen na sociálních sítích vyvolal fakt, že domácími publicisty kritizovaný snímek Jiřího Menzela Donšajni zasáhne do bojů o nominace na Oscara. Čeští recenzenti filmu udělili 40 i méně procent a na filmovém serveru CSFD.cz získal od tří set fanoušků 37 procent, americká média ho částečně chválí. Na americkém webu IMDB.com má pouhých 59 procent, ale hodnotících bylo jen 13.

Foto: Bontonfilm

Jan Hartl a Martin Huba ve filmu Donšajni

Článek

V říjnu bude film uveden na MFF v Chicagu. Donšajni se do oscarového klání dostali jako náhradníci poté, co původně navržený Hořící keř nesplnil podmínky americké akademie.  Donšajni baví jen v opeře, jinak kážou, Nezáří. Vlečou se pomalu světem opery, Dělejme, že Menzelovi Donšajni nevznikli, O co více opery, o to méně humoru – to jsou jen některé z titulků domácích recenzí Menzelovy novinky.

Přitom v srpnu po světové premiéře na festivalu v Montrealu pro ně našel kritik tamního listu The Gazette jen slova chvály a okouzlení. „Je to 102 minuty trvající óda na uhlazené svůdce a ženy,” poznamenal s tím, že v jiných rukou než Menzelových by mohl být příběh tragédií či filmem o genderové politice. Podle něj jde o dílo starého pána hledícího s potěšením na ženy, v žádném případě však nejde o obscénnosti starého chlípníka. „Zneužívána, a to jen slovně, je tu jen opera, nikdy ženy,” poznamenal kritik a upozornil na „hodně hudby, zpěvu a krásy historických českých měst”.

Recenze časopisu Variety charakterizuje Donšajny jako dílo „překypující energií, vytáčející hotové piruety ve smršti vynalézavých gagů až v hrůzyplném tempu”, které však s prodlužujícím se rozvíjením příběhu ochabuje až po závěrečnou oponu. Montrealský kritik Ronnie Scheib v ní napsal, že to, co začíná jako gejzír vtipu, se posléze opakuje. „Nicméně prvních 45 minut je natolik svižných, že by mohlo prosadit celý film u mnoha diváků,” dodal.

Lepší film odpadl kvůli formalitě

Do klání o prestižního Oscara přitom členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) vyslali drtivou většinou drama Hořící keř režisérky Agnieszky Hollandové; Donšajni byli druzí. Hořící keř původně vznikl jako třídílná televizní série, zkrácená filmová verze měla v kinech premiéru v září. Podle americké filmové akademie však nesplnil pravidla pro tuto kategorii. Požadují díla nová, která nesmějí být před uvedením do kin vysílána v televizi či na internetu.

O českém reprezentantu na Oscara mají právo hlasovat všichni 204 členové České filmové a televizní akademie. Hlasování je neveřejné. „Letos poprvé mohli hlasovat i elektronicky. Celkem poslalo své hlasy 79 členů, což je v posledních třech letech nejvyšší počet hlasujících akademiků při výběru filmů na Oscary,” řekla mluvčí ČFTA Martina Chvojka Reková. Z hlasování jsou vyloučeni režiséři a producenti filmů ucházejících se o nominaci – letos šlo o 35 titulů. Lze proto říci, že hlasování se zúčastnila více než polovina akademiků. Do budoucna nabídne ČFTA svým členům vedle projekcí možnost vidět filmy prostřednictvím on-line streamingu, což zvýší jejich dostupnost.

Foto: HBO

Z filmu Hořící keř.

„Zástupci americké akademie nám vyšli vstříc, když umožnili, aby mohl být v případě zamítavého rozhodnutí za Česko nominován film, který se umístil jako druhý, tedy Donšajni,” řekl člen výkonné rady ČFTA Ivo Mathé. Rozhodnutí americké strany respektuje i společnost HBO Europe.

„Chtěli bychom poděkovat ČFTA za její odvahu nominovat Hořící keř za Česko na Oscara. S Hořícím keřem se soustředíme na Zlaté glóby – režisérka ho 10. října představí v Los Angeles, a dále na ceny EFA a Emmy,” řekla mluvčí HBO Europe Pavla Brožková. Zlaté glóby udělované Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu a považované za předzvěst Oscarů budou v polovině ledna 2014 předány pojedenasedmdesáté. Nominace budou známy v polovině prosince.

V seznamu snímků usilujících o zařazení do oscarových nominací v kategorii neanglicky mluvených filmů je letos rekordní počet 76 titulů. Nominace budou vyhlášeny 16. ledna 2014, sošky vítězům předány 2. března v Los Angeles. Oscar putoval naposledy do Čech v roce 1997 za film Kolja. Mezi pět nominovaných titulů se naposledy probojovaly v roce 2004 Želary. Menzel získal v roce 1967 Oscara za svůj první celovečerní film Ostře sledované vlaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám