Hlavní obsah

Žádné odškodné. Jacksonovi prohráli soud s promotérskou firmou

Kalifornský soud ve středu zamítl nárok rodiny bývalého krále popu Michaela Jacksona na mnohamiliardové odškodné od promotérské firmy AEG Live. Advokáti Jacksonovy rodiny obviňovali z podílu na zpěvákově smrti pořadatelskou společnost, která podle nich najala lékaře, jenž podal Jacksonovi smrtelnou dávku léků. Pozůstalí chtěli na AEG Live podle některých zdrojů vysoudit 5,6 miliard korun, jinde uvádějí přes 20 miliard korun.

Článek

Soud v Los Angeles, který začal letos v dubnu, vyvolával v USA velkou mediální pozornost, protože dával nahlédnout do Jacksonova soukromí. Žalobu podala jménem Jacksonových tří dětí - 16letého Prince, 14leté Paris a 11letého Blanketa - zpěvákova matka Katherine.

Podle žalující strany se firma snažila za každou cenu připravit zpěváka na návratové turné This Is It bez ohledu na nalomené zdraví padesátiletého umělce. AEG Live si prý od turné slibovala velké zisky. Odškodné se rovná údajnému výnosu z Jacksonovy umělecké a reklamní aktivity, pokud by zpěvák nezemřel.

Soud ale argumenty žalobců neuznal. Soudci sice souhlasili s tvrzením rodiny Jacksonových, že lékaře Conrada Murraye najala promotérská firma. Obhájci AEG Live se během procesu toto tvrzení snažili zpochybnit. Soud ale jednomyslně rozhodl, že výběr Murrayho nebyl chybný, přestože lékař podal zpěvákovi 25. června 2009 smrtelnou dávku léků. Murray si v současné době za neúmyslné zabití krále popu odpykává čtyřletý trest vězení.

Murray byl ke své roli způsobilý, i když selhal, stanovil soud. Promotérská firma, která ho vybrala, proto za smrt Michaela Jacksona neodpovídá a nepodléhá žádné sankci, rozhodli soudci jednomyslně.

Reklama

Výběr článků

Načítám