Hlavní obsah

Zemřel Tom Clancy, autor Vysoké hry patriotů

Baltimore

Autor napínavých příběhů s Jackem Ryanem Tom Clancy zemřel ve věku 66 let. Potvrdil to ve středu jeho nakladatel. Podle knih Toma Clancyho bylo natočeno i několik filmů, jako Vysoká hra patriotů nebo Hon na ponorku.

Foto: Eric Miller, Reuters

Tom Clancy na snímku z roku 1998

Článek

Hon na ponorku byl vůbec prvním Clancyho románem, který se pohyboval v oblasti špionážního, vojenského a politického thrilleru. Knize z roku 1984 velmi pomohlo, když ji označil prezident Ronald Reagan za „skvělý příběh“. Prodalo se ho pět miliónů výtisků.

Zfilmován byl v roce 1990 se Seanem Connerym a Alekem Baldwinem. Filmové podoby se dočkala i třetí Clancyho kniha Vysoká hra patriotů kde se objevil Harrison Ford, který ztvárnil bývalého agenta Ryana i ve snímku Jasné nebezpečí.

Clancy, který se narodil v roce 1947, začínal jako pojišťovací agent. Jako spisovatel byl nesmírně plodný. Napsal několik desítek knih v několika sériích, kromě beletrie i několik knih vážných, ve kterých vysvětloval funkci jednotlivých složek armády, nebo zbraní, jako je ponorka či letadlová loď, i studií o válkách v Iráku, či o působení speciálních sil Přestože byl republikán, kritizoval mnohé americké válečné strategie.

Clancy zemřel v nemocnici v Baltimoru po krátké těžké nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám