Hlavní obsah

Zemřel textař proslulých hitů Zdeněk Rytíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na středu zemřel významný český textař Zdeněk Rytíř. Bylo mu 69 let. Podlehl infarktu, sdělil Novinkám producent Radan Dolejš. Výčet Rytířových textů je působivý, část z jeho díla zná takřka každý Čech.

Michal Tučný - Tam u nebeských bran

 
Článek

Podle deníku Blesk se tak nedočkal plánované transplantace plic. Rytíř dlouhodobě trpěl dýchacími problémy.

Je autorem textů proslulých hitů. Pro Olympic napsal například Otázky nebo Bon soir, mademoiselle Paris, kterou později proslavil Petr Muk. Karel Gott a Darinka Rolincová zase ve federálním duetu zpívali jeho Zvonky štěstí.

Foto: Petra Mášová, ČTK

Zdeněk Rytíř na snímku z roku 2004

Napsal rovněž Kdo vchází do tvých snů (má lásko) Václava Neckáře, do češtiny přetextoval Boba Dylana do skladby Časy se mění v podání Golden Kids, Michal Tučný pak nazpíval slavné hity jako Pověste ho vejš, Báječná ženská nebo Tam u nebeských bran. Je také autorem textu Za všechno může čas pro Lenku Filipovou.

Petr Muk - Bon soir mademoiselle Paris

Rytíř spolupracoval ještě s mnoha dalšími interprety, například s Martou Kubišovou, Petrem Spáleným, Karlem Zichem, Helenou Vondráčkovou nebo Petrem Kalandrou.

Kromě textování i hrál

Rytíř rád spolupracoval s Neckářem, před deseti lety byl dramaturgem jeho narozeninového koncertu v pražské Lucerně, kde zpěvák oslavil šedesátiny. Hrál ve skupinách Blue Five, Hells Devils a Karkulka. Spolu s Karlem Svobodou založil Mefisto. Následně také hrál v doprovodném orchestru Golden Kids a v roce 1977 stál u obnoveného Apolla Petra Spáleného. Jako hráč hostoval i ve skupině Michala Tučného Tučňáci.

Zvonky štěstí v podání Karla Gotta a Dary RolinsVideo: Česká televize ČT24

Trojnásobná zlatá slavice Petra Janů si poté, co začala spolupracovat se skladatelem Otou Petřinou a textařem Rytířem, zajistila místo na české rockové scéně. S nimi natočila desky Motorest a Exploduj.

Některé nejslavnější hity, které otextoval Zděnek Rytíř

Olympic

Bon soir, mademoiselle Paris, Já, Dynamit, Otázky

Michal Tučný

Báječná ženská, Tam u nebeských bran, Pověste ho vejš, Poslední kovboj, Snídaně v trávě

Václav Neckář

Kdo vchází do tvých snů (má lásko), Suzanne, Časy se mění (s Golden Kids)

Marta Kubišová

Hej, Jude, Ring-o-ding, Ukolébavka pro nenarozené děti

Lenka Filipová

Prý se tomu říká láska, Za všechno může čas

Karel Gott

To musím zvládnout sám, Včelka Mája

Karel Zich

Alenka v říši divů

Rytíř byl dlouho nemocen, fámy o jeho úmrtí se objevovaly od roku 2010. Byl autorem textu k titulní písni Den, kdy se vrátí láska pro populární televizní seriál Pojišťovna štěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám