Hlavní obsah

Cenu designu získala pohřební urna

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První oceněnou mladou designérku v uznávané soutěži pořádané již 23 let znají pořadatelé Národní ceny za studentský design. Speciální ocenění Univerzity Tomáše Bati si za originální a neotřelý návrh urny ve čtvrtek převzala čtyřiadvacetiletá Linda Vránová z Olomouce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Studentka Linda Vránová u návrhu oceněné urny

Článek

„Důvodem, proč jsem se zaměřila na design urny, bylo, že nejsem úplně spokojena s tím, jak je v České republice nastavený způsob loučení a vzpomínání na zesnulé. Proto jsem se snažila vytvořit moderní a zároveň důstojné řešení pietní schránky. Zvolila jsem si tvar vajíčka vyrobeného z taveného čediče, v jehož středu je popel zesnulého možné uložit do skleněné koule. Tvar vejce symbolizuje spojení mezi počátkem a koncem,“ přiblížila oceněná studentka designu.

Materiál vnější schránky nevybrala Linda Vránová náhodně. „O čediči se říká, že vydrží věčně,“ podotkla designérka.

Tato stylová urna je podle ní určena spíše do domovů pozůstalých. „Jde o moderní způsob uchovávání památky zesnulých tak, aby nám ti, které jsme milovali, mohli být stále na blízku v našich příbytcích,“ dodala Linda Vránová.

V soutěži je 225 autorů

Studentka průmyslového designu na pražské ČVÚT je jedním z žáků středních a vysokých škol nominovaných do finálové části soutěže. Vyvrcholením celé akce bude listopadové předání hlavních ocenění. Jak samotné Nejvyšší ceny za studentský design, tak i dvou dalších, kterými jsou Excelentní studentský design a Dobrý studentský design. Nejvyšší ocenění může získat jediný výtvor, další dvě ceny pak porotci udělí maximálně dvacítce mladých designérů.

„Letos se do soutěže přihlásilo 225 autorů s 217 pracemi ze čtrnácti fakult a vysokoškolských ústavů jedenácti univerzit a vysokých škol a šestnácti středních i vyšších odborných škol,“ konstatovala Lenka Žižková z Design Cabinetu CZ.

Ve čtvrtek se nad všemi pracemi sešla finálová porota složená z uznávaných odborníků na design. Jejich konečný verdikt se autoři jednotlivých prací dozvědí až 11. listopadu. „V areálu firmy mm cité v Bílovicích na Slovácku porotci prohlíželi prototypy, modely či doprovodné plakáty z různých odvětví. Jsou zde výrobky od skla, porcelánu přes oděvy, obuv, nábytek, svítidla a další produktový či průmyslový design. Nechybí ani modely těžebních strojů, tiskáren a dalších mechanizací,“ poznamenala Žižková.

Zhlédnout finálové práce studentů designu si může i veřejnost, a to v areálu firmy mm cité až do 2. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám