Hlavní obsah

Krátký český film má šanci dostat se do užšího výběru na Oscara

Novinky, sad

Jednadvacetiminutový snímek Strach (Little Secret) scenáristy a režiséra Martina Krejčího zvítězil v jedné z hlavních kategorií na festivalu LA Shorts Fest 2013. Podle mluvčí České televize Alžběty Plívové se tak automaticky řadí do širšího seznamu kandidátů, kteří mohou být nominovaní na Oscara.

Foto: Česká televize

Z filmu Strach

Článek

„Snímek Martina Krejčího Strach, který byl ve světové premiéře uveden na letošním festivalu v Karlových Varech a posléze i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, je inspirován skutečnou událostí z loňského jara, kdy patnáctiletý chlapec tvrdil, že mu skupina Romů způsobila těžká zranění jen proto, že jim odmítl dát cigaretu. V celé republice se následně zvedla vlna protiromských nálad a na podporu chlapce se pořádaly benefiční sbírky a koncerty. Později se ukázalo, že si vše vymyslel, protože se bál trestu,” uvedla mluvčí.

Po boku Adama Mišíka v hlavní roli se ve filmu objevili Klára Cibulková, Jenovéfa Boková, Robert Jašków a další.

„Festival LA Shorts Fest se konal v Los Angeles od 5. do 12. září a uvedl celkem dvě stě osmdesát krátkých snímků ze sedmnácti zemí světa. Snímek, který koprodukovali společnost Stink, Česká televize a Martin Krejčí, má nyní šanci získat Oscara v kategorii krátký hraný film,” dodala.

Krejčí se věnuje reklamě a je autorem několika znělek Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (i té, ve které se objevila herečka Helen Mirrenová). Společně s Českou televizí a Nutprodukcí momentálně chystá Martin Krejčíř svůj celovečerní debut Čekej tiše o životních osudech zpěvačky Evy Olmerové.

Reklama

Výběr článků

Načítám