Hlavní obsah

Zemřel kameraman Hvězdných válek Gilbert Taylor

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský kameraman Gilbert Taylor, který pracoval mimo jiné na slavných Hvězdných válkách, zemřel ve svém domě obklopen rodinou ve věku 99 let.

Foto: Profimedia.cz

Gilbert Taylor (vlevo) a Roman Polanski v šedesátých letech

Článek

Kameraman pocházel z Bushey Heath v Hertfordshiru a do filmového průmyslu vstoupil roku 1929 jako asistent kameramana v Gainsborough Studios v Londýně.

Během války Gilbert Taylor létal s britským letectvem a zachycoval německá města po bombardování, údajně na rozkaz samotného Winstona Churchilla.

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)

Pak natočil například film se skupinou Beatles A Hard Day's Night, s Alfredem Hitchcockem spolupracoval na thrilleru Frenzy a s Romanem Polanským na filmech jako Ve slepé uliče a Hnus. Jeho žena uvedla, že kvůli němu odmítnul i bondovku, protože se mu zdálo, že „Roman byl velmi zajímavý chlápek“.

Jinak stál za kamerou také při natáčení komedie z šedesátých let Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu.

Lucas se s ním nechtěl scházet

Taylor se zajímal o sci-fi a speciální efekty, pracoval také na poněkud legrační fantasy Flash Gordon, která proslula hlavně tím, že k ní nahráli hudbu Queen. Jeho nejslavnějším dílem je dodnes první díl Hvězdných válek.

Gilbert Taylor - nejslavnější filmy

Hvězdné války

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. 

A Hard Day's Night

Hnus

Flash Gordon

”George Lucas se vyhýbal jakýmkoliv schůzkám a kontaktu od prvního dne, tak jsem si přečetl ten dlouhý scénář a rozhodnul jsem se sám, jak to točit,“ řekl kdysi v rozhovoru pro American Cinematographer.

Reklama

Výběr článků

Načítám