Hlavní obsah

Zemřel kameraman Hvězdných válek Gilbert Taylor

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský kameraman Gilbert Taylor, který pracoval mimo jiné na slavných Hvězdných válkách, zemřel ve svém domě obklopen rodinou ve věku 99 let.

Foto: Profimedia.cz

Gilbert Taylor (vlevo) a Roman Polanski v šedesátých letech

Článek

Kameraman pocházel z Bushey Heath v Hertfordshiru a do filmového průmyslu vstoupil roku 1929 jako asistent kameramana v Gainsborough Studios v Londýně.

Během války Gilbert Taylor létal s britským letectvem a zachycoval německá města po bombardování, údajně na rozkaz samotného Winstona Churchilla.

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)

Pak natočil například film se skupinou Beatles A Hard Day's Night, s Alfredem Hitchcockem spolupracoval na thrilleru Frenzy a s Romanem Polanským na filmech jako Ve slepé uliče a Hnus. Jeho žena uvedla, že kvůli němu odmítnul i bondovku, protože se mu zdálo, že „Roman byl velmi zajímavý chlápek“.

Jinak stál za kamerou také při natáčení komedie z šedesátých let Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu.

Lucas se s ním nechtěl scházet

Taylor se zajímal o sci-fi a speciální efekty, pracoval také na poněkud legrační fantasy Flash Gordon, která proslula hlavně tím, že k ní nahráli hudbu Queen. Jeho nejslavnějším dílem je dodnes první díl Hvězdných válek.

Gilbert Taylor - nejslavnější filmy

Hvězdné války

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. 

A Hard Day's Night

Hnus

Flash Gordon

”George Lucas se vyhýbal jakýmkoliv schůzkám a kontaktu od prvního dne, tak jsem si přečetl ten dlouhý scénář a rozhodnul jsem se sám, jak to točit,“ řekl kdysi v rozhovoru pro American Cinematographer.

Reklama

Výběr článků

Načítám