Hlavní obsah

Vědci odebrali DNA z hrobu, kde pravděpodobně leží Mona Lisa

Novinky, Stanislav Dvořák

Vědci v italské Florencii rozkopali podlahu kostela a vstoupili do hrobu, kde pravděpodobně byla uložena Mona Lisa. Test DNA má potvrdit, že jde skutečně o osobu z obrazu Leonarda da Vinci.

Článek

Hrobka obsahuje pozůstatky příslušníků rodiny florentských obchodníků. Obchodníkova žena Lisa Gherardiniová zřejmě byla modelem slavného obrazu. Test DNA ji má odlišit od dalších koster nalezených nedaleko.

Vědci udělali kulatý otvor v podlaze kostela Santissima Annunziata Basilica nad kryptou obchodníka Francesca del Giocondo, ležící za oltářem. Výzkumník Silvano Vinceti chce teď porovnat DNA z různých kostí žen, mezi nimiž je Francescova manželka Lisa Gherardiniová. Některé z kostí by měly patřit i jejímu synovi Pierovi.

Počítačový model se srovná s obrazem

„Jestli najdeme shodu mezi matkou a dítětem, tak bychom nalezli Monu Lisu,“ řekl Vinceti BBC. Podle lebky může počítač vymodelovat pravděpodobnou podobu Gherardiniové a ta se může porovnat s obrazem.

Uvádí se, že Leonardo da Vinci maloval obraz Mona Lisa asi patnáct let. Patřil prý k jeho nejoblíbenějším a měl ho u sebe až do smrti. Po jeho smrti dílo získal francouzský král a obraz je od osmnáctého století trvale umístěn v Louvru. Bývalý zaměstnanec ho tam v roce 1911 ukradl, protože se domníval, že obraz patří Itálii, ale byl usvědčen a obraz se vrátil na své místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám