Hlavní obsah

Totalita byla decentní, toto je vulgární, říká Postránecký k šachům s Burianem

Právo, Radmila Hrdinová

Ke skupině herců, kteří podali výpověď na protest proti odvolání Jana Buriana z místa ředitele Národního divadla, se připojil i Václav Postránecký. Jak řekl v rozhovoru pro deník Právo, svou výpověď po návratu Buriana do funkce znovu zváží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Postránecký

Článek

Proč jste se k tomuto kroku rozhodl?

Musím to upřesnit – připojil jsem se k těm, kteří výpovědí hrozí, pokud se Jan Burian do funkce nevrátí. A proč? Na protest proti arogantnímu rozhodnutí.

Když se Burian do funkce vrátil, výpověď znovu zvážíte?

Ano. Jsem připraven řediteli Burianovi pomáhat, ne mu dělat ještě větší problémy.

Byl podle vás Burian nejlepším kandidátem?

Za daných okolností určitě. Řídit a ovládat (což není totéž!) velké vícesouborové divadlo je opravdu specifické umění. V expertní komisi seděli někteří z těch, kteří to léta úspěšně praktikují, a přesto se o tuto funkci neucházeli. Takže v tomto okamžiku byl nejlepším z možných. Znám ho jako člověka konzistentního, konsensuálního a schopného řešit problémy. Jsem přesvědčený, že za daných okolností není nikdo, kdo by prokázal, že by tyto schopnosti měl. Vedení ND totiž vyžaduje už potvrzené, prokázané schopnosti. A to Burian jako dlouholetý ředitel Divadla J. K. Tyla naplňuje.

V Národním divadle jste od roku 1979. Zažil jste nestabilní situaci, jakou divadlo prožívá v posledních letech?

U divadla třiapadesát let, z toho přes třicet let v ND, takže jsem zažil už leccos, především totalitu. Ale musím říct, že ve srovnání s tím, co prožívám dnes, byla decentní, toto je vulgární. Takhle se slušně vychovaný člověk nechová.

Co argument, že výběrové řízení bylo neprůhledné?

K čemu je ta omílaná průhlednost? Co si o ní mám myslet, když se průhledným způsobem vybere firma, která slíbí opravit dálnici za šest let, místo aby na ní pracovala ve dne v noci. Výrazné výsledky, to má pro mě smysl víc než nějaká průhlednost.

Takže se vrátíte?

To bude záviset na jednání se šéfem činohry Michalem Dočekalem. Ale Burian to celé nezavinil, takže nač mu to ještě víc ztěžovat. Doufám, že se Dočekal do vedení vrátí a budeme hrát. Od toho tu přece jsme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám