Hlavní obsah

Advokát Miroslav Korecký: Proti padělatelům uměleckých děl stojí zdokonalující se věda

Právo, Peter Kováč

Sběratelé uměleckých děl od začátku tohoto roku utratili na českých aukcích přes 550 miliónů korun a za více než milión korun se prodalo rekordních 89 obrazů. S těmito úspěchy však souvisí i hrozba: zdařilé či méně zdařilé falzifikáty klasiků českého moderního umění.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Advokát Miroslav Korecký

Článek

Prakticky každý český obchodník s uměním se s nimi setkal a jsou pro něj pohromou, která ohrožuje dobrou pověst i serióznost obchodu. Falz je hodně, ale odhalených padělatelů málo. K tématu nám více řekl advokát Miroslav Korecký.

Je produkce uměleckých padělků podle současného práva vůbec trestatelná a jsou tresty dostatečné?

Trestní zákoník, který od ledna 2010 nahradil trestní zákon, obsahuje preciznější formulace ohledně porušování autorského práva a speciálně se věnuje i trestnému činu padělání a napodobení díla výtvarného umění. U nejzávažnější trestné činnosti s prospěchem pět miliónů korun a více hrozí pachateli trest odnětí svobody na tři až deset let.

Největší případ byl před několika lety souzen v Brně, a ač byli pachatelé zjištěni, odezněl trochu do ztracena.

Jednalo se tehdy o organizovanou skupinu, kdy hlavní prodejce padělků dostal vyšší nepodmíněný trest, to však vzhledem k tomu, že šlo o souhrnný trest i za jinou trestnou činnost. Samotný padělatel se u soudu hájil tím, že do něj vstoupil duch Jana Zrzavého, a proto maloval jako on. Soud mu však neuvěřil. Falzifikátor vytvořil padělky zhruba 160 obrazů, což je neuvěřitelné číslo.

Za 20 let to byl vlastně jediný řešený případ výroby a distribuce uměleckých padělků. Je tato malá četnost způsobena nesnadným odhalováním, nezájmem policie nebo složitostí při prokazování?

Obvykle se přijde jen na koncové distributory, kteří jsou pak stíháni za podvody, ale sami falza nevytvářejí. Konkrétnímu padělateli, pokud je dopaden, musí být prokázán úmysl. A on se může bránit třeba tvrzením, že obraz, který vytvořil, chtěl věnovat jako dárek svému známému. Prokázání úmyslu patří obecně k nejnáročnějším úkolům v trestním řízení.

Co je na padělatelství vlastně trestného? Vždyť já si přece mohu sám doma namalovat zkusmo Františka Kupku nebo Emila Fillu, abych si osvojil umělcův styl…

Pokud si doma namalujete z vlastní záliby obraz a la Kupka, nedopouštíte se tím trestného činu. Protiprávním se vaše jednání stává až v momentě, kdy ho budete vydávat za původní dílo Františka Kupky a vaší motivací k tomu bude neoprávněný finanční zisk.

Když si koupím falzum, co mám dělat? Existuje nějaká právní ochrana v tomto ohledu? A jak je to s obchodníkem, který mi takové dílo prodá, aniž by byl on sám padělatelem, a v podstatně je v podobné situaci jako já?

Máte nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny. Obchodník se ocitá ve stejné situaci vůči tomu, od nějž padělek koupil, pokud nevěděl, že se jedná o padělek a zaplatil cenu jako za originální dílo.

Jak vidíte budoucnost v potírání výskytu falz na českém uměleckém trhu?

Optimisticky. Za prvé mám za to, že dochází k omezení možností padělatelů k falšování nejznámějších autorů z důvodů, že většina prodávaných uměleckých děl má svůj doložitelný původ. Za druhé proti padělatelům stojí i stále se zdokonalující věda a technika použitelná k odhalení i drobné chyby šikovného padělatele. V případě nákupu obrazů vždy doporučuji zajít do prověřené galerie či se poradit s odborníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám