Hlavní obsah

Recenze: Smršť filmových nápadů a kouzel

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film francouzského režiséra Michela Gondryho Pěna dní (adaptace slavného románu Gondryho krajana Borise Viana) je pro zahájení filmového festivalu jako stvořený.

Foto: Aerofilms

Audrey Tautouová jako křehká Chloé a Romain Duris jako Colin

Článek

Příběh velké lásky, ozvláštněný existenciálními tématy, vyprávěný s mimořádnou filmovou fantazií a obrazotvorností, s výbornými výkony hvězdných herců. A také film pro náročnější publikum, než je to běžné „třidéčkové“.

Prozaik, novinář, jazzový skladatel, trumpetista, dramatik, písničkář, herec, malíř, překladatel a scenárista, to všechno byl Boris Vian (1920–1959). Pěnu dní, surrealistický román o velké lásce a krutém umírání, napsal už v roce 1947, ale až po jeho smrti ji léta šedesátá pozvedla na vrchol popularity. V žebříčku Le Monde je dokonce na desátém místě mezi stovkou nejdůležitějších knih 20. století.

Jestli mohl vůbec někdo zfilmovat román, kde klavír vyrábí podle právě hrané melodie alkoholické koktejly, člověkomyš běhá z patra do patra, věci se mění snáz a víc než lidé a hlavní hrdince vyroste v plicích leknín, pak to byl snad jedině velký filmový hračička Gondry.

Smršť nápadů

Režisér filmů Věčný svit neposkvrněné mysli či Nauka o snech se chopil Vianova textu a v něm i jeho „návodu“ na obrazové vyjadřování. Přidal k tomu smršť vlastních nápadů a natočil film, který uchvátí obrazností, symbolikou i tím, že v dnešní době navzdory velkému množství triků nepoužívá záměrně ty digitální.

Časem ale může i díky délce 125 minut také trochu unavovat – rovněž Vianovými a Gondryho kouzly. Neboť je známo, že když je něčeho moc, snadno se z toho stane příliš.

Pěna dní se odehrává v surreálné Paříži. Není to ani současnost ani sedmdesátá léta, k nimž často odkazují rekvizity, oblečení či účesy. Nicméně ve filmu, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá, je doba nejméně podstatná.

Důležitější jsou pocity, které film vyvolává – od procítěného vztahu Colina a Chloé v podání Romaina Durise a Audrey Tautouové (jsou viditelně starší než Vianovi hrdinové, ale vyjadřují křehkost a něhu, která dojímá) po nezničitelnou a nakažlivě usměvavou dobrotu Nicolase, kterého hraje další velká hvězda Omar Sy (Nedotknutelní).

V pátek tedy uvidí v mezinárodní premiéře Pěnu dní hosté karlovarského festivalu, do ostatních kin se na ni mohou diváci vypravit od 4. července.

Celkové hodnocení 80 %

Pěna dní

Francie/Belgie 2013, 125 min.

Režie: Michel Gondry, hrají: Audrey Tautouová, Romain Duris a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám