Hlavní obsah

Výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha: Jako Amélie vyrazila z Varů ke hvězdám

Právo, Věra Míšková

Pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary už ohlásili skvělou sestavu hostů. Přijedou Audrey Tautouová, John Travolta, režiséři Oliver Stone, Michel Gondry, Paolo Sorentino i další. Jednání o jejich účasti má na starosti výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Foto: KVIFF

Kryštof Mucha je na letošní festivalové hosty náležitě pyšný.

Článek

Jak se podařilo dát taková jména dohromady?

Je to dlouhodobý proces. Už dávno stojíme o to, pozvat na festival Michela Gondryho, jehož způsob filmového vyprávění se nám líbí. A díky tomu, že jezdíme s Karlem Ochem pravidelně do Ameriky, známe už jeho agentku. Od ní jsme se dozvěděli, že má před premiérou nového filmu Pěna dní s Audrey Tautouovou. Když jsme projevili zájem ho uvést, rozhodující bylo, že nás podpořil producent snímku, Studio Canal.

Travolta je hvězda pro několik generací diváků různého zaměření, od Horečky sobotní noci po Pulp Fiction

To je pro festival dost velká událost. Tím, že film zahájí Karlovy Vary, nemůže už soutěžit třeba v Benátkách?

Je to tak a my si vážíme toho, že tak velký producent dal přednost zahájení Varů před případnou soutěží jinde.

V tu chvíli už to začalo vypadat dobře i s návštěvou Audrey Tautouové. Měli jsme podporu studia, věděli jsme, že přijede Gondry a že bude chtít, aby ho herečka doprovodila. Jenže ještě v Cannes nebylo nic jisté, tam uváděla úvodní i závěrečný ceremoniál a to je taková odpovědnost, že se s ní prakticky nedalo mluvit. Nakonec se jí pro karlovarský festival podařilo najít chvilku volna.

Je to skvělé – jako Amélie z Montmartru je s naším festivalem spjatá víc než kdokoli jiný. Vždyť vítězství filmu ve Varech jí otevřelo cestu ke slávě.

Johna Travoltu jste měli podobně jako Gondryho také v hledáčku dlouho?

To víte, to je Hollywood se vším všudy. Travolta je hvězda pro několik generací diváků různého zaměření, od Horečky sobotní noci po Pulp Fiction. A to, že přijede, je zase důsledek našeho přátelství s agenty, kteří jezdí k nám a s nimiž se setkáváme i v Americe. Sami nám dali vědět, že by to letos šlo…

Loňskou hvězdou festivalu a laureátkou Křišťálového glóbu byla Helen Mirrenová, s níž jste nedávno natočili novou festivalovou znělku. Jaké bylo natáčení kratičké scénky s herečkou, která je zvyklá na velké role?

Nesmírně příjemné. Je velmi vytížená, hraje v Londýně sedmkrát týdně divadlo, takže nám dala málo času. Ale byla perfektně připravená. Tentokrát je znělka maličko jiná než ty předchozí, protože ji dělal Martin Krejčí a ne Ivan Zachariáš. Oba patří mezi pětici nejvýznamnějších reklamních režisérů na světě a máme radost, že s námi spolupracují.

Letos se víc rozšiřuje festivalový program Industry, na který přijedou zajímaví a vlivní lidé. Kdo mezi nimi bude?

Na panelu nazvaném Kariérní poradna pro mezinárodního producenta: překonávaní tradičních hollywoodských překážek budou na otázky odpovídat zkušení producenti, agenti, odborníci na propagaci, financování a prodej. Panelu Univerzálnost televizní tvorby se zúčastní například viceprezident původní tvorby americké HBO David Levin nebo producent filmů Hráč či Na dotek Cary Brokaw. Za Česko pak generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Do zahájení festivalu zbývá devět dní. Jak to teď v Karlových Varech vypadá?

Zatím jako by nic nemělo být. Ale už je tam vedoucí produkce Petr Lintimer a spousta jeho lidí, kteří na plné obrátky pracují na tom, aby 28. června mohl Jiří Bartoška festival zahájit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám