Hlavní obsah

Shafferův Amadeus naposledy na Českém divadle

Právo, Josef Herman

Na přehlídce České divadlo exceloval v neděli 19. května v pražské La fabrice soubor Východočeského divadla Pardubice se Shafferovým Amadeem.

Foto: Michal Klíma

Ladislav Špiner hraje Mozarta v inscenaci pardubického Amadea.

Článek

Na domácí scéně se velmi úspěšná inscenace režiséra Michaela Taranta rozloučila s diváky po dvaačtyřiceti reprízách (od premiéry v říjnu 2010) už v lednu a v Praze se hrála vůbec naposledy. Po dlouhém aplausu vyprodaného hlediště předal ředitel divadla Petr Dohnal letošnímu jubilantovi Tarantovi stříbrnou pamětní medaili Východočeského divadla.

Foto: Michal Klíma

Josef Vrána jako Salieri v pardubickém nastudování Shafferova Amadea.

V Pardubicích některá představení doprovodila Komorní filharmonie Pardubice, která sice dodala provedení lesk, ale příběhu ubrala na dramatické razanci. A to přesto, že Tarantovi nejde jenom o střet Antonia Salieriho s Wolfgangem Amadeem Mozartem, o střet průměrnosti s genialitou, ale také o Mozartovu hudbu – proto do inscenace vložil řadu účelně a působivě volených hudebních pasáží, které samy o sobě jistě lépe vyzněly v živém provedení.

Při pražské derniéře však herec Josef Vrána v roli Salieriho především naléhavě vyslovil trauma vzdělaného, citlivého a společensky úspěšného, leč nenadaného skladatele a vzal na jeho bedra vinu všech minulých, současných i budoucích průměrných, kteří odjakživa ničí všechno, co je přesahuje, a proto ohrožuje – jen si to na rozdíl od Shafferova Salieriho většinou neuvědomí, protože genialitu rozpoznat neumějí.

Režisér Tarant s pardubickými herci vyzvedli ústřední téma hry z roviny etické a morální až do polohy společenské zákonitosti, kterou bychom si dnes měli zvláště dobře uvědomit. Ladislav Špiner (držitel Ceny Thálie 2010 pro činoherce do 33 let) s Petrou Tenorovou předvádějí Mozarta a Konstanci až extrémními pohybovými kreacemi jako výstřední teenagery a dokazují, že i na jevišti lze předvést totéž, čím nadchly hvězdy Formanova slavného filmu.

Nepopisné, emotivně i významově přesné herectví celého souboru se ideálně uplatnilo ve volném prostoru La fabriky, kde kontaktu s diváky nebránila divadelní rampa. Pokud má přehlídka České divadlo deklarovat, že se v regionech hraje vynikající divadlo, pak se jí to pardubickým Amadeem nadmíru podařilo.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám