Hlavní obsah

V červnu se rozhodne o řediteli Národní galerie

Právo, Peter Kováč

V červnu se na Ministerstvu kultury ČR rozhodne o novém generálním řediteli pražské Národní galerie. Na 4. června je do Nostického paláce svoláno odborné grémium, které má být poradním orgánem ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN).

Foto: ČTK

Nostický palác

Článek

Podle informací, které se podařilo získat Právu, v tomto grémiu zasedají Lubomír Slavíček z Masarykovy univerzity v Brně, Michal Stehlík z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy, Jana Pelouchová z Muzea Kampa, Petr Wittlich, historik umění, Karel Srp, historik umění, a Lenka Lindaurová, publicistka.

Prvním kandidátem na nového ředitele galerie je historik umění Jiří Fajt, autor výstavy Europa Jagellonica v Kutné Hoře a velké výstavy o umění doby Karla IV. v Metropolitním muzeu v New Yorku. Fajt nyní působí v Německu.

Druhým je Marek Pokorný, bývalý ředitel Moravské galerie v Brně. Fajt vyhrál mezinárodní konkurz na ředitele Národní galerie v roce 2010, ministr kultury Jiří Besser však výsledek anuloval a v květnu 2011 jmenoval do čela galerie ekonoma Vladimíra Rösela, který byl letos odvolán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám