Hlavní obsah

Designéry roku se stali Lucie Koldová a Dan Yeffet, Zdeněk Ziegler byl uveden do Síně slávy

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tvůrčí duo Lucie Koldová a Dan Yeffet se v sobotu večer stalo držitelem ocenění Designér roku a Grand designér 2012. Ceny Czech Grand Design se udílely v pražském Stavovském divadle posedmé a do Síně slávy byl uveden osmdesátiletý Zdeněk Ziegler, a to za přínos na poli grafického designu a typografie.

Foto: Czech Grand Design

Lucie Koldová a Dan Yeffet navrhli kolekci svítidel Shadows pro firmu Brokis.

Článek

Zieglerova plakátová tvorba patří ke zlatému fondu českého filmového plakátu 60. až 70. let. Od 1990 působil jako vedoucí ateliéru plakátu a vizuální komunikace na VŠUP v Praze, v letech 2003 až 2006 byl rektorem VŠUP a od roku 2006 vyučuje v plzeňském Ústavu umění a designu.

„Filmový plakát snad dnes ani neexistuje. Změnil se, protože už u nás nemáme to, co mají Poláci. Tady se dělají plakáty jen na české filmy. Moc se mi jich ale nelíbí, je vidět, že do toho hodně mluví marketing,“ hodnotí matador grafického designu, který spolupracoval na stovkách filmů. „Nejraději vzpomínám na Vláčila. Byl to neskutečný člověk,“ prozrazuje.

Foto: Adéla Havelková

Šperky Blueberries, vyrobené technologií 3D tisku, navrhli Markéta Richterová a Zbyněk Krulich. K vidění ve Šporkovském paláci.

Lucie Koldová a Dan Yeffet získali ocenění Designér a Grand designér roku 2012, které se uděluje za nejvyšší počet hlasů odborné poroty. Zaujali kolekcí svítidel Shadows (pro firmu Brokis), lavičkami Urban Islands (mmcité), zrcadly Iconic Mirror a Private Mirror (La Chance) a lampou Versa (Křehký).

Svítící houby 

Cenu ve formě pozlacené špejle na cukrovou vatu převzala Lucie Koldová, která má již na kontě titul Objev roku 2009. Od té doby urazila velký kus cesty. „Byla to pro mě divoká jízda. Nikdy jsem nešetřila silami a vždycky jsem se do všeho pustila naplno. A to je taky moje životní krédo," tvrdí absolventka prestižního ateliéru produktového designu u Michala Froňka a Jana Němečka na VŠUP.

Koldová žije a tvoří v Paříži, kde se nejvíce věnuje návrhům nábytku a svítidel: „Jsou moje vášeň. Svítidla mají svoji neopakovatelnou atmosféru, světlo vám dokáže učarovat."

Módní návrhářkou roku se stala už podruhé Hana Zárubová, tentokrát za kolekci Panto.No. Ocenění za nejlepší šperk dostali Markéta Richterová a Zbyněk Krulich, kteří pro svou novou značku Blueberries navrhli 3D tištěné šperky.

Foto: Archiv Czech Grand Design

Kategorie objev roku, Lukáš Jabůrek.

V kategorii Grafický designér roku bodovalo studio Okolo, titul Fotografka roku převzala Bet Orten, která nafotila módní sérii pro záchranu lázní Kyselka. Obchodem roku byl vyhlášen pražský TON, ocenění Výrobce roku převzali za městský mobiliář mmcité. Cenu Preciosy pro Objev roku obdržel Daniel Gonzalez, který oslovil porotu litinovým nádobím Jumbo. A Cena veřejnosti připadla Lukáši Jabůrkovi, který pro Moser navrhl vázy Kolorit a Hruška

Výstava Czech Grand Design 2012 je k vidění do konce března v pražském Národním technickém muzeu. Záznam ceremoniálu odvysílá ČT 18. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vytvořit jedinečný design domova

Vytvořit stylový domov, v němž se cítíme dobře, není snadné. Přitom někdy stačí pohrát si s barvami polštářů, stěn, koupit sošku nebo atypický doplněk.

Ve Francii otevřeli designový vajíčkový bar

Ve francouzském Nantes si mohou návštěvníci užít nevšední zábavu v baru s názvem Quack Bar. Ten je plný menších křesílek ve tvaru slepičích vajec. Samotný bar...

Výběr článků

Načítám