Hlavní obsah

Chick Corea zahraje v neděli v Brně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký jazzový pianista Chick Corea vystoupí v neděli večer v brněnském Bobycentru se svou novou kapelou The Vigil. Svůj elektrický projekt představí v rámci brněnského Jazzfestu.

Foto: Jazzfestbrno

Chick Corea

Článek

Ve skupině bubnuje bubeník Marcus Gilmore, jehož znají čeští fanoušci od Steva Colemana, na baskytaru hraje vynikající Hadrien Feraud, jenž spolupracuje s Johnem McLaughlinem, na saxofon Tim Garland a na kytaru nový objev z Los Angeles Charles Altura.

Program koncertu sestavil Corea se svými spoluhráči, přičemž údajně dal i na fanoušky, kteří mu mohli posílat na jeho stránky, co by chtěli slyšet. Mělo by ale dojít i na zbrusu nové skladby, protože soubor chystá i nové album, jež by mělo vyjít v létě 2013.

Corea je momentálně na evropském turné. V pátek a v sobotu měl v programu čtyři koncerty v Miláně, v úterý vystoupí v rakouském Weitzu a ve středu v Halle. Turné s The Vigil končí 15. března v Helsinkách.

Další koncerty Coreu s The Vigil čekají od konce března do začátku května v USA. Mezitím si zahraje s Bélou Fleckem a pak triem Stanleye Clarka.

Získal dvě ceny Grammy

Chick Corea byl nejúspěšnějším jazzmanem na nedávném vyhlašování cen Grammy, kde získal hned dva zlaté gramofonky a zaokrouhlil svoji dosavadní sbírku ocenění na dvacet.

Corea začal oslnivou kariéru v kapelách Stana Getze, ale klíčová pro něj byla koncem 60. let spolupráce s Milesem Davisem. Podílel se i na jeho revolučních elektrických nahrávkách In A Silent Way a Bitches Brew.

Corea se pak věnoval jazzrocku v souboru Return The Forever. Celou svou kariéru se ale pohyboval mezi elektrickou a akustikou polohou. Vysoce ceněné jsou též jeho vyslovené komorní nahrávky s vibrafonistou Garym Burtonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám