Hlavní obsah

Několik desítek lidí požadovalo lepší péči státu o živé umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstrovat za to, aby stát více a systematičtěji podporoval živé umění, přišlo ve čtvrtek k sídlu ministerstva kultury několik desítek lidí. Na Maltézské náměstí v Praze si přinesly transparenty s hesly kritizujícími ministerstvo, ale také s jogurty s poukazem na to, že pouze uvnitř kelímků zůstane v letošním roce nějaká živá kultura.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstranti před ministerstvem

Článek

Veřejný protest svolala iniciativa Zachraňte kulturu 2013 v době, kdy dotace živému umění měly být letos podpořeny částkou o sto miliónů menší než loni. Ministerstvo v posledních dnech slíbilo rozdat letos tejně jako loni. Kritikům to ale nestačí, míní, že i loni bylo peněz málo a zejména poukazují na dlouhotrvající nesystémovost v podpoře těchto oborů.

Protestující přišla podpořit třeba zpěvačka Lenka Dusilová, ostravský umělec a pedagog Jiří Surůvka, historička umění Milena Bartlová a zástupci dalších uměleckých oborů. Ministryně kultury po krátkém jednání se zástupci iniciativy uvedla, že peníze na živé umění nenavýšila po jejich nátlaku, ale že se o prosazování větší sumy snaží dlouhodobě.

Projekty živé kultury zahrnují nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity. Suma určená na dotace, o nichž rozhodují grantové komise pro jednotlivé obory, měla letos činit přibližně 280 miliónů korun oproti loňským 372 miliónům. Po protestech mnoha příjemců těchto grantů i předsedů komisí ministerstvo v úterý oznámilo, že sumu navýší o 40 miliónů, v noci na čtvrtek pověsilo na web zprávu, že částku dorovná na loňskou úroveň.

"Už ta ale byla na hranici přežití, vládou schválená Koncepce účinnější podpory umění počítala pro léta 2012 i 2013 s částkou na Kulturní aktivity o 40 procent vyšší. Proto považujeme za zásadní dále jednat a mimo jiné poukazovat na hluboké podfinancování celého resortu,“ uvádí za iniciativu její mluvčí Adam Borzič.

Reklama

Výběr článků

Načítám