Hlavní obsah

Na scéně Slezského divadla v Opavě ožijí Kurt Cobain a Sid Vicious

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiktivní příběh o setkání frontmana kapely Nirvana Kurta Cobaina s baskytaristou Sidem Viciousem z punkrockových Sex Pistols ožije na jevišti Slezského divadla v Opavě. Tamní činohra chystá inscenaci komorního dramatu Kurt a Sid, jehož autorem je britský dramatik Roy Smiles. Premiéra je připravena na pondělí 11. února, v nadcházejícím týdnu se uskuteční ještě tři reprízy.

Foto: Tomáš Ruta

Snímek ze zkoušky komorní inscenace Kurt a Sid, která bude od pondělka k vidění ve Slezském divadle Opava.

Článek

Hlavními aktéry dramatu jsou již nežijící protagonisté kapel Nirvana a Sex Pistols, které od sebe sice dělila téměř celá generace, měli toho ale mnoho společného, a to nejenom po hudební stránce.

Režisérem představení je opavský herec Jakub Stránský, který ovšem už má s režírováním zkušenosti. „Text hry Kurt a Sid mi před dvěma roky přinesla bývalá dramaturgyně divadla Blanka Fišerová. Já jsem se do něj celou dobu nesměle koukal a teprve nyní přišla příležitost tento text přenést na jeviště,“ řekl Jakub Stránský Právu.

Děj hry se odehrává v momentě, kdy se Kurt Cobain chystá spáchat sebevraždu. „V tu chvíli se mu zjeví neočekávaný host, dávno mrtvý Sid Vicious z kapely Sex Pistols, který se ho všemi různými prostředky snaží přesvědčit, aby se nezabíjel. To se mu ale samozřejmě nepodaří,“ řekl režisér.

Foto: Tomáš Ruta

Snímek ze zkoušky komorní inscenace Kurt a Sid, která bude od pondělka k vidění ve Slezském divadle Opava.

V inscenaci pro dva herce se mohou diváci těšit na Daniela Volného jako Kurta Cobaina a Michala Stalmacha, který si zahraje Sida Viciouse. „Vybral jsem je nejenom proto, že jsou to skvělí herci, ale také proto, aby byla zachována vnějšková podoba obou muzikantů,“ dodal Stránský.

Důležitou součástí inscenace bude i hudba. „Samozřejmě zazní jak písně skupiny Nirvana, tak hudba Sex Pistols,“ dodal režisér.

Slezské divadlo v Opavě novou inscenaci uvede v rámci svého komorního cyklu Za oponou. „Během představení bude hlediště prázdné a diváci budou sedět přímo na jevišti za oponou, kde budou i herci“ dodal režisér s tím, že kapacita komorního představení je asi osm desítek diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám