Hlavní obsah

Febiofest přiveze Geraldine Chaplinovou či finské filmy

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Filmový a hudební festival Febiofest proběhne letos od 14. do 22. března v Praze. Prvním zahraničním hostem je herečka Geraldine Chaplinová.

Foto: Profimedia.cz

Geraldine Chaplinová

Článek

"Dvacátý ročník je pro mě samotného mimořádnou událostí," řekl šéf Febiofestu Fero Fenič. "Prošli jsme krkolomnou cestou, ve které jsme hledali svou tvář, vlastně dodnes jsme festival, který je považován za nízkorozpočtovou akci, což znamenalo, že jsme museli pracovat víc než ostatní, za málo peněz hrát maximum muziky."

Febiofest proběhne v pražském Cinestaru Anděl a v Malostranské besedě. Samozřejmě nesmí chybět oblíbený Music Fest, který přinese řadu koncertů v garážích Cinestaru Anděl.

V nové sekci 20 let Febiofestu se do programu festivalu s novými filmy vracejí osobnosti, které už dostaly Kristiána za celoživotní přínos kinematografii. Mezi nimi je např. Claudia Cardinalová, Roman Polanski, Volker Schlöndorff či Mike Leigh.

Foto: Jan Schwarcz

Adam Mihál a režisérka Mira Fornay.

V soutěži budou dva české filmy - koprodukční Můj pes Killer Miry Fornay a Bez doteku teprve osmnáctiletého Matěje Chlupáčka.

Zvláštní sekce bude věnována finskému filmu. "Retrospektiva chce ukázat, že finský film není jen Aki Kaurismäki," vysvětlila programová ředitelka Hana Cielová.

Febiofest míří také do regionů. V celkem dvanácti městech pokračuje festival po hlavní pražské části. Budou to České Budějovice, Liberec, Děčín, Jihlava, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice, Karlovy Vary, Opava, Brno, Olomouc a Zlín. Pak následuje slovenská část.

Hlavní porota festivalu je otevřena veřejnosti, přihlášky organizátoři přijímají na svých stránkách www.febiofest.cz.

Lístky na filmy stojí pořád 89 korun, koncerty jsou zadarmo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám