Hlavní obsah

Dětská kniha, která vyděsí i dospělé

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí třetí kniha Chrise Priestleyho ze série Příšerné příběhy má tentokrát přízvisko z „temného tunelu“. Stejně jako Příšerné příběhy strýčka Montaguea a Příšerné příběhy z černé lodi má být i tento díl pro malé čtenáře. Popravdě je bezpečnější dát dětem do rukou zápalky než knížku o hrdinech, co se za malý prohřešek propadají do nicoty nebo se stávají potravou neviditelných příšer.

Foto: Argo

Chris Priestley: Příšerné příběhy z temného tunelu

Článek

Na druhou stranu Priestley skrz své podivné hrdiny dětem celkem věcně vysvětlí, co čekat od života. Realisticky – není toho moc. Ve svých strašidelných pohádkách čerpá autor zcela přiznaně z odkazu svých oblíbených spisovatelů, jako jsou E. A. Poe nebo H. G. Wells. Inspiruje se však jejich atmosférou, nikoli zápletkami. Ty jsou sice v prvním díle nejoriginálnější, ale ani příběhy v třetí knize se nedají rozklíčovat po prvních několika větách.

Vyprávění jsou zasazena do jednoduchého rámce – malý chlapec cestuje sám vlakem. V kupé naproti němu sedí majestátní žena v bílém. Jelikož má vlak jakousi nepochopitelnou technickou závadu, vypráví dáma hochovi příběhy, aniž by se ho zeptala, jestli má o ně vůbec zájem.

Na konci nahlédneme i do tajemství dámy v bílém, ale do té doby je nutné si párkrát poctivě zacvakat zuby. Báječný dárek k Vánocům, jestli chcete své malé dětské příbuzné vytrhnout z neupřímného nadšení nad stohem knih, které jsou pak za pár týdnů stejně odsouzeny bolestivou větou: „Mě to neba.“

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám